Több mint 40 ország képviselői ezentúl havi rendszerességgel egyeztetnek arról, miként segíthetik fegyverekkel, katonai felszereléssel az orosz inváziós erők ellen védekező ukrán hadsereget. Ezen országok egyike Magyarország.
Zoom
Fotó: AP / Michael Probst
Mint arról mik is beszámoltunk, a németországi Ramstein amerikai támaszponton alakuló ülést tartott egy nemzetközi konzultációs fórum, amelyen több mint 40 ország vett részt, hogy még több fegyverrel segítsék az ukránok harcát. A tanácskozáson Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy a csoport képviselői ezentúl havi rendszerességgel tartanak értekezletet arról, miként segíthetik fegyverekkel, katonai felszereléssel az orosz inváziós erők ellen védekező ukrán hadsereget. Austin szerint most megkettőzött erővel kell törekedni az ukrán csapatok jelentősen megnövekedett fegyverzet- és lőszerszükségletének kielégítésére.
Az MTI hétfői hírében azonban nem szerepel, hogy a ramsteini tanácskozáson Magyarország is részt vett, és a CNN szerint hozzá is járult ahhoz, hogy megnevezzék, írja a EuroNews:
Zoom
Fotó: Eperjesi Ildikó
Ez azért is érdekes fejlemény, mert a háború kitörése óta Magyarország hivatalosan azt kommunikálja, hogy nem támogatja fegyverek szállítását az ukránoknak. Ezen álláspontja miatt Budapest nemcsak az EU-ban szigetelődött el, de a V4-csoport tagjaival is elhidegült a kapcsolata.
"Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia; Magyarország biztonsága a legfontosabb" - jelentette ki Orbán Viktor a háború előtt egy nappal, és ő is meg Szijjártó Péter külügyminiszter is többször elmondta azóta: a kormány hozzájárult ugyan ahhoz, hogy az EU fegyvereket szállítson Ukrajnába, de Magyarország elzárkózik minden ilyesmitől. Sőt, számos uniós politikus megdöbbenését kiváltva úgy döntött, nem engedi át az EU fegyverszállítmányait országa területén. Legutóbb március végén, a NATO keleti külügyminiszterei vonták kérdőre Szijjártót Budapest különutas álláspontja miatt.
Magyarország részvétele egy, az ukránokat mostantól fokozottan felfegyverző nemzetközi fórumon alig pár héttel azután történt, hogy Orbán Viktor egyenesen azt állította, a NATO "szó szerint lemásolta a magyar álláspontot", azaz nem küld fegyvereket.