A DK vezetője a felszólalásában kifejtette: a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintik, mert "a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés", márpedig ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor "megszállta és szétzilálta a köztársaságot". Szerinte a nép nem adott felhatalmazást arra, hogy a kormány alkotmányellenesen a hatalom kizárólagos megszerzésére törekedjen.
Zoom
Fotó: Papajcsik Péter / Index
Gyurcsány leszögezte, ugyan igaz, hogy a Fidesz megnyerte a választást, de 
vajon igaz-e, hogy a választás mindig kifejezi a népakaratot?
A DK vezetője úgy véli, a választás csak akkor hű tükre a népakaratnak, ha a választás szabad és tisztességes, de Magyarországon az eszmék, gondolatok szabad áramlása helyett a hatalom manipulált nyilvánossága veszi körül az embereket, ezért nem szabad a választás.
Az ilyen választáson nyugvó kormány törvénytelen.
A DK-sok a mandátumukat ennek ellenére azért vették át, mert úgy gondolják, hogy használni minden törvényes eszközt a "törvénytelen, megszálló" kormánnyal szemben, a parlament az egyik, de nem a legfontosabb terepe ennek. (És persze azért, mert e bohóckodásért még jó sok pénzt is kapnak - a szerk.)
Gyurcsány azt is mondta, hogy a Fidesz és kormánya háborút visel hazánk ellen, ez a politikai, kulturális és erkölcsi háború, nem valamiért, hanem önmagáért van. Orbán Viktor kormányát nem csak törvénytelennek, hanem végletesen erkölcstelennek is tartják.
Dömötör Csaba válaszát azzal azzal kezdte, nem lepődnek meg, hogy egy posztkommunista erő nem fogadja el egy demokratikus választás eredményét. "Hogy nem szakad le a plafon? Amikor a saját népére lövetett, az volt a törvénytelen, azóta sem kért bocsánatot."
Az államtitkár szerint a baloldal teljesen lemondott a megújulás lehetőségéről, mindenki aláírt Gyurcsány Ferencnek, feladták az önállóságukat. Az önfeladás következménye, hogy a DK a baloldal vezető ereje. Gyurcsány Ferenc a választás után meghirdette, hogy merjenek Gyurcsányok lenni, ennek következménye, hogy az összes baloldali párt alárendelt tagozati szerepbe kényszerült. Dömötör Csaba úgy látja, semmi újat nem tudtak felmutatni a 2010 előtti politikához képest, megszorításokban gondolkodtak.
Gyurcsányról úgy fogalmazott: addig érdekli a parlamenti munka, amíg a saját felszólalása elhangzik, szeretné emlékeztetni arra, hogy bő egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy győzni fognak, a jobboldaliakat elviszik, nem lesz kegyelem, végül nem így lett, a magyarok a baloldali politikára mondták, hogy viszontlátásra.
Dömötör világossá tette, nekik nem stílusuk a fenyegetés, azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy ne a magyarokat, ne a kormánypártiakat, legfeljebb a saját tagozataikat fenyegesse, de leginkább őket se, mert ennek a magyarok között nincs többsége. Az ellenzéknek egy dologban igaza volt: a hatalom a népé.
Kövér László Gyurcsány felszólalására reagálva közölte, hogy a DK elnökének nincs joga törvénytelennek nyilvánítani egy demokratikusan megválasztott kormányt.
Önnek nincs joga ilyet tenni, erkölcsi alapja különösen nincs, miután szándékosan a polgárháború szélére juttatta Magyarországot 2006-ban.
A házelnök hozzátette: Gyurcsány Ferenc minden létező bűnt elkövetett a nemzet, a demokrácia, a jogállam ellen, majd leszögezte, ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az Országgyűlésben, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni.
A DK frakciója ezután kivonult az ülésteremből.
(Index)