A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alapító tagja, Kész Zoltán, aki az egyik legfontosabb segítője és tanácsadója volt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti kampányának, nyílt levélben követeli, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester fillérre pontosan számoljon el a kampánypénzekkel még májusban, írja az Index.
Zoom
Azok a fejek...
"Kedves Péter! A tisztességről nem beszélni kell, hanem akként viselkedni. Kampányod egyik legfontosabb mondanivalójával, mely szerint azért támadnak, mert nem tűröd a lopást, mélyen egyetértettem. Éppen ezért, az MMM vezetőségi tagjaként attól teszem függővé vezetőségi tagságom fenntartását, hogy még ebben a hónapban rendesen elszámolsz a kampánypénzzel" – osztotta meg nyílt levelét Kész a Facebook-oldalán.
A MMM-es alapító azt szeretné, ha Márki-Zay Péter fillérre pontosan tájékoztatást adna, hogy mire költötte el a mozgalom és a támogatók pénzét, illetve derüljön ki a nyilvánosság számára az is egyértelműen, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza a mozgalomhoz, illetve az adományozókhoz.
"Gondolom, mondanom sem kell, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nem csak te, de senki más sem tűr el. Várom mindkét elszámolást ezért minél hamarabb!" – zárta nyílt levelét Kész Zoltán.
A hódmezővásárhelyi polgármester felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia a nyílt levél alatt hozzászólásban azt írta:
Tudod a Péter számát, miért nem hívod fel? Vagy legalább felvennéd, amikor hív. Én úgy tudom, teljes tisztújítás lesz...
Kész Zoltán erre azt válaszolta:
Igen, tudom. Pont egy hete írtam neki levelet, amelyre azóta sem válaszolt. Tőle tanultam, hogy a nyilvánosságot kell ilyen esetekben használni. Legutóbb március 16-án hívott, hogy megköszönje segítségemet Tusk látogatása kapcsán. Felvettem.
Amint azt mi is megírtuk: Márki-Zay Péter pártalapítását több MMM-es vezető sem támogatja: Lukácsi Katalin komoly kritikákat fogalmazott meg a hódmezővásárhelyi polgármester vezetői képességéről, Kész Zoltán sem híve annak, hogy most új pártot kell létrehozni.
Frissítés: képtelenség, amit Kész kér, inkább megint jól leváltják Orbánt a pénzből
„Ő is pontosan tudja, hogy az adományok visszautalása képtelenség” – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alapítója és elnöke a Telexnek Kész Zoltán nyílt leveléről.
„Gondolom, mondanom sem kell, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nem csak te, de senki más sem tűr el” – írta Kész, Márki-Zay pártalapítási ígéreteire utalva. A politikus az elszámolás kiállításától teszi függővé azt is, marad-e a vezetőségben.
„Ha elnökségi tagként a nevemet adom egy mozgalomhoz, ami transzparenciát hirdet, akkor az legyen is transzparens” – mondta Kész a Telexnek.
Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Kész nyílt levele azért különösen problémás, mert azt sugallja, hogy ő és az MMM pártépítésre szeretnék felhasználni a mozgalom adományszámláján maradó összeget.
„Ez azonban jogilag is kizárt, pártnak ezt a pénzt nem lehet odaadni” – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, aki kifejezetten vissza is utasította Kész Zoltán sejtetését, miszerint pártalapításra használnák a pénzt. Márki-Zay szerint éppen a pártfinanszírozási törvény miatt lehetetlen lenne az is, hogy az adományszámlán maradó pénzt esetleg az ellenzéki összefogás pártjai között osztanák szét. Ez a lehetőség csak azért merült fel, mert az ellenzéki összefogás közös weboldalán gyűjtött adományok is az MMM adományszámlájára kerültek.
Márki-Zay szerint Kész javaslata, miszerint az adományok maradékát az adományozóknak kellene visszautalni, azért képtelenség, mert eleve lehetetlen kiválasztani, melyik adakozó kap vissza pénzt a maradványból, és melyik nem. Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója ehhez hozzátette, hogy az adományozók jelentős része eleve névtelenül küldött támogatást, nekik ezért lehetetlen a visszautalás.
„Ezt a pénzt az MMM fogja felhasználni, és arra fogja felhasználni, amire kapta, azaz Orbán Viktor leváltására” – mondta a Telexnek Márki-Zay, hozzátéve, hogy az elszámolást természetesen el fogják készíteni.
A hódmezővásárhelyi polgármester szerint az utóbbi hetekben az MMM-et érő támadások egy „szervezett lejáratókampány” részei, és ez azért indult, mert ellenzéki körökben is sokan megijedtek Márki-Zay pártalapítási terveitől...
Sokan félnek, hogy sikeres alternatíva születhet meg.
Készről azt mondta, egy ideje valóban nem vett részt a mozgalom munkájában, miután „személyes politikai ambíciói sajnos nem teljesültek”. A polgármester szerint ő pénteken délelőtt már beszélt Késszel, találkozóra hívta, hogy beszéljék meg, ami történt. Kész is megerősítette, hogy Márki-Zay valóban felhívta.