Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára összehívott ülése. Karácsony Gergely főpolgármester újságíróknak ezt a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között lévő konfliktussal indokolta.
Zoom
Fotó: MH/Purger Tamás
Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) között "ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett".
A főpolgármester kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy "ma nem tudunk dolgozni".
Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget újságíróknak úgy kommentálta, hogy "a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni" - írja az MTI.
Frissítés: a DK négy momentumos jelöltre is ráindulna az időközi választáson
Az Index értesülései szerint a DK négy momentumos jelöltre is ráindulna az időközi választáson Budapesten.
Az a párt jogosult az ellenzéki jelölt megnevezésére, akinek a képviselője korábban birtokolta a mandátumot. Ez az az íratlan szabály, amely alapján a Fővárosi Közgyűlésben a DK-s Gy. Németh Erzsébet helyére Gyurcsány Ferenc pártja Bősz Anettet javasolta új főpolgármester-helyettesnek, és ez az a szabály, amelyet a lap értesülései szerint nem kíván betartani az időközi választások jelöltállítása esetében a DK.
A fővárosban összesen tíz kerületben tartanak a közeljövőben valamilyen okból időközi önkormányzati választást (többnyire azért, mert az eddigi képviselő országgyűlési mandátumot szerzett). A Momentum erre a választási konstrukcióra alapelvként tekint, azonban Budapesten a DK négy kerületben sem akarja ezt figyelembe venni. Ezek pedig elég érzékeny helyszínek a Momentum számára:
  • az I. kerületben Gelencsér Ferenc nemcsak a képviselői mandátumáról, de alpolgármesteri tisztségéről is lemondott (éppen úgy, mint Gy. Németh Erzsébet a fővárosban),
  • a XXII. kerületben a képviselői helyet Tóth Endre, a párt elnökségi tagja hagyta hátra,
  • a XI. kerületben pedig két, eddigi momentumos helyre is időközi választáson kell új képviselőt találni Orosz Anna elnökségi tag és Bedő Dávid parlamenti mandátumszerzése miatt.
Ezt a négy fővárosi körzetet azonban a DK is szívesen megszerezné, akár az említett szabály figyelmen kívül hagyásával is, itt van tehát a Karácsony Gergely által is áthidalhatatlannak minősített ellentét. A tárgyalások jelenleg is folynak, a Momentum azonban ahhoz, hogy időt nyerjen, meglehetősen drasztikus eszközhöz nyúlt, és kijátszotta a Bősz Anett-vétókártyát. A Fővárosi Közgyűlés szerdán szavazott volna a DK jelöltjéről, de a kialakult feszültség miatt az egész testületi ülés elmaradt.
Nem tudni, hogy csak elírás vagy sajátos momentumos fricska akar lenni, mindenesetre a párt hivatalos oldalán Tompos Márton neve alatt főpolgármester-helyettesi tisztség van feltüntetve.