A helyi gyermekotthon kerítése tárva-nyitva, bárki bemehet, de inkább kifelé szoktak itt járni a bent lakó tinédzserek. Mónosbélen alig több mint 300 tisztes polgár lakik, a hírek szerint tavaly mégis 500 körözést adott ki a rendőrség a falu területére. Nem a falusiak miatt, a bajt az intézet okozza, pontosabban azok a gyerekek, akik itt élnek. Mert hiába a festői környezet, az egymást keresztnéven szólító falusiak, akiknek jó része születésétől itt lakik, a neveletlen suhancok komoly bajokat okoznak itt. Olyannyira, hogy már politika is lett a dologból, néhány hete testületi ülést hívtak össze, pár napja pedig közmeghallgatás volt a hivatalban, ahol az emberek elmondhatták, mi a baj az intézetisikkel. Mert akad belőle bőven, írja a Blikk, alább folytatódik a riport.
Zoom
A gyermekotthon régen óvoda is volt (fotók: Zsolnai Péter)
– Nemrégen több fiatal megvert két gyereket Egerben, úgy tudjuk, néhányan közülük mónosbéliek voltak – meséli Betti, a falu boltosa, akit amúgy nem kell félteni: ha úgy adódna, biztosan alaposan ellátná a baját bármelyik gazfickónak, aki megpróbálna elemelni ezt-azt a polcokról.
Nem is mernek vele kekeckedni, nem úgy, mint az öregebbekkel. A boltosnő szerint sok idős este már nem is mer kimenni az utcára. Az intézetisek pár fős bandákba verődnek, úgy járják a környéket. Csikkek után kutatva szétszórják a szemetet, cigiért és pénzért zaklatják, akivel szembetalálkoznak. Megesik az is, hogy heccből égő csikkeket nyomnak a kerítés mögött acsargó kutyák orrának, rongálják a falu javait, amit csak meglátnak.
– Nem volt ez mindig így, én is oda jártam óvodába, aztán miután gyermekotthon lett, még sokáig jó volt a viszony – folytatta a boltos. – Az ott élő gyerekek részt vettek a falu életében, voltak közös rendezvényeink, de ahogy ott most nevelik őket, annak nem csoda, hogy ez lett a vége.
A falubeliek szerint akkor kanászodtak el a tinédzserek, amikor az intézet új vezetést kapott. Engedékenyek lettek a nevelők, odalett a fegyelem és a szigor. A kapu nyitva áll, az jár-kel rajta ki és be, akinek csak kedve tartja – legalábbis így tartja a közbeszéd. Az biztos, hogy a lakók nem akarják, hogy csikágó legyen a faluból, néhány hete a polgármesteri hivatal elé került a tarthatatlan helyzet. Kérdőíveket küldtek ki, 90 százalék változást akar.
– Az itt lakó gyerekek megjárták az élet rögös útját - próbálja védeni a tinédzsereket is Varga Sándorné polgármester, aki szerint a pandémia idején távolodott el egymástól a falu és az intézet vezetése. – A település azt szeretné, hogy rend legyen és fegyelem. A gyermekotthon idén új vezetőt kapott, akivel már megkezdtük az egyeztetéseket, tiszta lappal indulunk. Türelmi időt adtunk egymásnak, ez alatt ki kell derülnie, hogy tudunk-e a továbbiakban egymás mellett élni.
Zoom
Varga Sándorné polgármester
Mónosbélen egyébként mintegy 350-en laknak, tavaly 500 körözést rendeltek el a hatóságok a település területére. Mondani sem kell, hogy nem az itt élők, sokkal inkább a tinédzserek miatt, akik szinte azonnal megszöknek, mihelyst behozzák őket. Közülük van, aki börtönben ül, van, aki javítóba került, amikor csoportos rablásokat követtek el a megyeszékhelyen.
– Rongálnak, pusztítanak mindent – mesélte a 20 éve Mónosbélen lakó Gabriella. Őt eddig elkerülte a baj, de tudja, hogy a faluban nem mindenkinek volt ekkora szerencséje.
Zoom
Nyesőné Maksa Erika, a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője korábban a Heolnak mondta el, hogy a mónosbéli otthon nem javítóintézet, nem zárt intézmény, így, ha a rendőrök behozzák a gyerekeket, ők egyből el is mennek. Mint mondta, az előző vezetés nem azt a szemléletet képviselte, amit az új - ők vissza szeretnének épülni a község életébe, de ez nem megy varázsütésre.