Megjelent kedden az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosítása. A jogszabály előírja, hogy a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést.
Zoom
Fotó: Getty Images
Emellett az egyértelmű megkülönböztetés biztosítására a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.
A rendelet indoklásában a jogalkotó emlékeztet a többek között a rovarfehérjék humán élelmezési felhasználását is lehetővé tévő jogi keretekre. Eszerint az új élelmiszerekről szóló, 2015. november 25-i (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az Európai Unióban. Az indoklás felidézi: a közelmúltban az Európai Bizottság több olyan új élelmiszert engedélyezett, amelyek lehetővé teszik rovar vagy annak lárvája élelmiszerekben való felhasználását.
A rendelet alkotója ugyanakkor kitér arra is, hogy a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet értelmében az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásnak pontosnak, egyértelműnek és a fogyasztók számára könnyen érthetőnek kell lennie.
Ráadásul ez a rendelet előírja azt is, hogy az összetevőket kötelező jelölni az élelmiszereken, amelyeket kiegészítve az Európai Unióban új élelmiszereket engedélyező bizottsági végrehajtási rendeletek megadják, hogy az engedélyezett összetevőt pontosan milyen megnevezéssel kell feltüntetni. Mindez a fogyasztó tájékoztatását szolgálja a vásárláshoz szükséges döntés megalapozott módon való meghozatala érdekében – áll a rendelet indoklásában.
A rendelet hatásvizsgálati lapja szerint a tervezetnek sem költségvetési hatásai, sem adminisztratív vagy adatvédelmi terhei nincsenek - írja a Portfólió.