Orbán Viktor az izraeli kormány tagjaival, s magával Binjámin Netanjáhu miniszterelnökkel való megbeszélések lefolytatására Izraelbe küldi Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert. A legújabb Netanjáhu-kormány hivatalba lépése után Gulyás Gergely személyében az első magas rangú magyar kormányzati politikus látogat Jeruzsálembe. A magyar miniszter látogatását megelőzően Orbán Viktor a magyarországi CPAC, a konzervatívok rendezvényén elmondott beszédében támogató üzenetet küldött az „igazságügyi forradalmat” vívó Netanjáhunak – írja a news.walla.co.il hírportál.
Zoom
Orbán Viktor jiddis nyelvű gratulációja Binjámin Netanjáhunak (fotó: Twitter)
A parlament hatalmat kíván a Legfelsőbb Bíróság felett
A Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök által kezdeményezett igazságügyi reform vagy más néven igazságügyi forradalom (háfihá mispátit – הפיכה משפטית) valójában az alaptörvény módosítását célozza. A reform lényege pedig az, hogy a 120 tagú izraeli parlament (kneszet) egyszerű többséggel (akár 61 szavazattal is) felülbírálhassa az Izraeli Legfelsőbb Bíróság döntéseit. Megjegyezzük, hogy a 120 tagú kneszetben a szélsőséges, kahanista és ultraortodox vallásos pártokat is magában foglaló kormánykoalíciónak mindössze 64 képviselője van.
Zoom
Tömegtüntetés Tel-Avivban az igazságügyi reform ellen (fotó: Flash 90)
A kormánypolitikusok választanák meg a bírákat
Az igazságügyi reform másik fontos célja az, hogy a pártok – természetesen leginkább a kormányzó pártok – nagyobb beleszólást kapjanak a bírák kiválasztásába. Binjámin Netanjáhu miniszterelnök, illetve a legutóbb megválasztott kormánykoalíciós pártok ugyanis azt állítják, hogy a senki által meg nem választott bíróságok visszaélnek a hatalmukkal. Csakhogy az igazságügyi reform bevezetését, azaz a meglevő alaptörvény módosítását az izraeli polgárok több mint a fele antidemokratikus lépésnek tartja, s ellene már hónapok óta százezrek tüntetnek Izrael nagyvárosaiban, illetve az izraeliek által nagy számban lakott diaszpórabeli városokban.
Zoom
A tüntetések egyik állandó szereplője: Orbibi (fotó: Háárec)
Orbán Viktorral és Magyarországgal rémítgetnek
A Netanjáhu-féle igazságügyi reform ellen tiltakozó ellenzéki pártok, illetve a tüntetetések résztvevői már eleitől fogva azt hangoztatják, hogy az izraeli miniszterelnök kezdeményezte reformok hasonlítanak az Orbán Viktor által az elmúlt egy évtized folyamán véghezvitt, a magyarországi bíróságokat és az ottani demokráciát meggyengítő lépésekhez. Ezért aztán a szombat esténként megtartott izraeli tömegtüntetéseken fel-feltűnnek a Magyarországot, Orbán Viktort elítélő óriásmolinók, az Orbibi (Orbán+Netanjáhu) feliratok. De egyre többször feltűnik az „Ez itt nem Magyarország” föliratos transzparens is.
Zoom
Az izraeli tüntetések egyik résztvevője azzal ijesztget, hogy nem akar visszatérni Magyarországra (fotó: Christina Pulitzer-Májmún)
Az elhidegült kapcsolatok felmelegítése
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Izraelbe érkezik, vagy, amiképpen a hírt közlő news.walla.co.il hírportál írja: Orbán Viktor magyar miniszterelnök Gulyás Gergely személyében különleges küldöttet küld Izraelbe, hogy megbeszéléseket folytasson az új izraeli kormánnyal. Az újság megjegyzi, hogy a magyar kormány egyik vezető személyiségének ez lesz az első hivatalos látogatása Jeruzsálemben az új izraeli kormány felállása után. Az izraeli hírportál kiemeli, hogy az előző izraeli kormány (a Jáír Lápíd-kormány – H. J.) és az Orbán Viktor vezette kormány közti korábbi kiváló kapcsolat meglehetősen elhidegült.
Gulyás Gergely Jeruzsálemben találkozik Binjámin Netanjáhu miniszterelnökkel és más vezető izraeli politikusokkal, s május 15-én beszédet mond az akadémikusok, volt diplomaták és korábbi kormányok vezető politikusai alkotta Izraeli Külkapcsolatok Tanácsa előtt. Az izraeli magyar nagykövetség kezdeményezésére megtartandó Gulyás-beszéd címe a következő: Magyarország: demokratikus legitimáció és nemzeti érdek az európai háború idején.
Jó hír az izraeli kormányfőnek Budapestről
A news.walla.co.il fölidézi Orbán Viktornak a második magyarországi CPAC, a konzervatívok rendezvényén a múlt csütörtökön elmondott beszédének Izraelt érintő részét: Orbán Viktor kijelentette, hogy Izraelben győztek a konzervatív erők, s támogató üzenetet küldött nekik az igazságügyi forradalom megvívásához. „Úgy látom, hogy a progresszív baloldal ott sem (mármint Izraelben) ismeri el a tényeket. De jó hírem van Netanjáhu miniszterelnök számára – minél inkább hangosak lesznek a liberálisok, annál gyorsabban elvesztik a népszerűségüket” – idézi Orbán Viktort az izraeli hírportál.
Zoom
Jáír Netanjáhu a Mathias Corvinus Collegiumban (fotó: Soós Lajos)
Az izraeli politikai influenszer megnyugtat: a sorosozás nem antiszemitizmus
A hírportál végezetül emlékeztet arra, hogy január végén, egy hónappal az új Netanjáhu-kormány eskütétele után Budapesten járt az „izraeli kolumnistaként” és „politikai influenszerként” bemutatott Jáír Netanjáhu, az izraeli miniszterelnök botrányhős fia, aki előadást tartott a magyar kormányhoz közeli Mathias Corvinus Collegium második nemzetközi médiakonferenciáján. Az előadás folyamán Netanjáhu fia a hallgatóságot megnyugtatva kijelentette, hogy a George Soros tevékenységének bírálata (az úgynevezett „sorosozás” – H. J.) egyáltalán nem számít antiszemitizmusnak.
Hering J. – Kuruc.info