A moszkvai pátriárka a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatát adományozta Orbán Viktornak. Kirill szerint a miniszterelnöknek köszönhetően Magyarország töretlenül fejlődik. A pátriárka kiemelte, hogy Orbán Viktor nagy figyelmet szentel a keresztény értékeknek.
Zoom
Fotó: Alexander Zemlianichenko / Pool / AP
Kirill pátriárka levelet írt Orbán Viktornak a kormányfő hatvanadik születésnapja alkalmából. A moszkvai pátriárka szerint a miniszterelnök egész életét Magyarországnak szentelte, és számtalan sikert ért el a „nem könnyű pályán”.
"Nagyrészt az Ön kitartó erőfeszítéseinek köszönhető, hogy Magyarország biztosan és töretlenül halad előre a társadalmi és gazdasági fejlődés útján, független kül- és belpolitikát valósít meg. Jó érzés látni, hogy Ön nagy figyelmet szentel a keresztény értékek megőrzésének a társadalomban és a család és a házasság intézménye megerősítésének" – írta Kirill pátriárka, aki egyúttal háláját fejezte ki Orbán Viktornak azért, mert segítséget nyújtott az orosz ortodox egyház budapesti és magyarországi egyházmegyéjének. "A magyar kormányzat részvételével templomok felújítása folyik, jelentős tervek valósulnak meg, amelyek az emberek spirituális felvilágosítását szolgálják, ugyanakkor a népeink közötti baráti kapcsolatok fejlesztését is elősegítik" – tette hozzá az egyházi méltóság.
"Figyelemmel kísérve az Ön kiemelkedő hozzájárulását a hagyományos erkölcsi értékek megerősítéséhez az európai társadalom életében, és tekintettel az Ön személyes és jelentős ünnepnapjára, igazságosnak és méltónak érzem, hogy a »Dicsőség és becsület« rend I. fokozatában részesüljön" – indokolta a kormányfő kitüntetését Kirill.
Sokat köszönhet a kormánynak
Azt követően, hogy Magyarország mentességet kapott az olajembargó alól, a kormány megvétózta az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, mégpedig Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb támogatója, Kirill pátriárka miatt. A vétó végül eredményesnek bizonyult, mert Kirillt levették a szankcionálni kívánt személyek listáról, a szankciós csomag pedig elfogadásra került.
A kormány azzal indokolta a Kirill személyét érintő vétót, hogy egyházi személyek szankcionálása gátat szabhat a várva várt békefolyamatoknak, emlékeztet az Index.