A döntésre kijelölt Kulturális Bizottság elutasította Novák Előd javaslatának tárgysorozatba vételét az 50%-os magyar kvóta bevezetéséről a hazai csapatsportbajnokságokban. A Mi Hazánk politikusa szerint a kvóta bevezetése a nemzeti identitás megőrzésének, a magyar sport védelmének lenne záloga.
Zoom
Indoklása szerint jelenleg a magyar csapatok döntő többségében korlátozás nélkül alkalmazható külföldi, több olyan sportklub is működik, amelynek játékosai között alig találni hazait. Focista példái szerint volt olyan mérkőzés is, amikor magyar játékos nem is lépett pályára, az NB I-ben a 12 csapat mintegy 150 külföldi játékost foglalkoztat, a legutóbbi átigazolási időszakban pedig még tovább is nőtt a számuk.
Novák Előd korábban abban bízott, javaslatát a kormánypárti képviselők legalább tárgysorozatba engedik venni, hiszen Orbán Viktor nem is olyan régen maga is arról beszélt, hogy több saját nevelésű fiatal kellene a klubokba, a csapat fele azért legyen magyar, mert a magyar futball nem a szórakoztatóipar része.
Tehát mi nem szórakozni akarunk és tapsikolni a lelátón mindenfajta messzi földről idefújt, ügyes játékosok játékán örvendezve, hanem mi a saját gyerekeinket akarjuk látni. A magyar gyerekeket, a magyar válogatottat, a magyar klubcsapatokat.
A Kulturális Bizottság kétharmados többségben vannak a kormánypárti képviselők.
Videón az indoklás - nem hatotta meg a fideszeseket
Novák Előd előterjesztőként kifejtette: a hazai csapatsportbajnokságokban 50%-os magyar kvóta bevezetése érdekében azért nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot a Mi Hazánk Mozgalom, hogy a sportban is elburjánzott külföldi vendégmunkások dömpingje helyett garantáljuk a magyar sportolók szereplését a magyar adófizetői pénzből is megrendezett bajnokságokban, a befizetett adókból épített sportlétesítményekben, az utánpótlásnak több lehetőséget biztosítva, a válogatott csapataink színvonalát is emelve.
Csapatsportjaink döntő többségében korlátozás nélkül alkalmazhatók külföldi, sőt Európai Unión kívülről érkező sportolók, bár vannak magyar kvóták is bizonyos sportágakban. Ezzel szemben pl. Románia tavaly bevezette a hazai kvótát a csapatsportokban. Sajnos Magyarországon viszont jelenleg több olyan sportklub működik, melynek játékosai között alig találni hazait. Sőt olyan mérkőzések is voltak magyar bajnokságokban, ahol egyetlen magyar játékos sem lépett pályára.
A legutóbbi átigazolási időszakban például tovább nőtt a külföldi labdarúgók száma az NB I-ben. Rekordot állított be a Diósgyőr a 2023. nyári átigazolási szezonban, miután 12 légióst igazolt (ugyanannyit, mint egy évvel ezelőtt a DVSC). Szélnek eresztették vagy cserepadra ültették az NB I-be feljutást kiharcoló játékosok többségét. Pedig nem is olyan jók a külföldiek: bár kevés esélyt kapnak a magyarok, a labdarúgó gólkirályt az elmúlt években mégis a csak hazai játékosokkal felálló Paks csapata adta.
(Kuruc.info - 24 nyomán)