Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kiküldte az ellenzéki pártoknak az előzetes jelentését, amit a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatása miatt indítottak: ez alapján 260 millió forintos támogatásrészt találtak illegálisnak, ezt pedig egy az egyben kirónák büntetésre, egyenlő arányban elosztva a hat párt között, vagyis egy pártra 43,5 millió forint jutna, és ehhez még hozzájön az is, hogy ilyen esetekben hasonló mértékű támogatást is visszatartanak, vagyis a tényleges büntetés 87 millió lehet pártonként – írja a 444 nyomán a 24.
Zoom
Fotó: Mohos Márton / 24
Ez azonban aprópénz ahhoz a büntetéshez képest, ami a ballibeket fenyegeti: az adóhatóság további 1,4 milliárd forintos kampánytámogatást vizsgál, és annak eredményei alapján dönthet az újabb büntetésről. Ha ezt is illegálisnak tartják, akkor összesen 3,2 milliárd forintra büntethetik az ellenzéki pártokat.
„Ez a 43,5 milliós összeg első hallásra nem hangzik ugyan ijesztőnek, de ha ez alapján feltételezzük, hogy a vizsgálat végén a teljes összeget megpróbálják kifizettetni büntetésként, akkor a pártonként jutó durván félmilliárdos összeg már nagyon nehezen lesz kezelhető” – mondta a momentumos Hajnal Miklós, aki szerint a Fidesz vélhetően már az EP-választás előtt meg akarja roppantani az ellenzéki pártok anyagi helyzetét.
Ungár Péter, az LMP társelnöke főleg azt kifogásolta, hogy a büntetés egyenlő mértékben oszlana meg az ellenzéki pártok között, noha az állami kampánypénzt sem egyenlő arányban osztották el.
Az MSZP részéről annyit reagáltak, hogy nem volt rálátásuk a Mindenki Magyarország Mozgalom pénzügyeire, ahova a kifogásolt külföldi támogatások érkeztek, ők maguk minden vonatkozó jogszabályt betartottak.