Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a török parlament kedd esti döntését, amellyel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, és felszólította Magyarországot, hogy cselekedjen ugyanígy.
Zoom
Fotó: Francois Mori / Getty Images
"Szintén számítok Magyaroroszágra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt" - közölte kedden este a NATO főtitkára.
"A NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t, és biztonságosabbá mindannyiunkat" - tette hozzá.
A török parlament plenáris ülése kedden este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. A ratifikációs okmányt még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia, illetve a török hivatalos lapban is közzé kell tenni ahhoz, hogy hatályba léphessen.
Frissítés: "az első adandó alkalommal"
Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával – erről a miniszterelnök a közösségi oldalán számolt be.
Bejegyzésében úgy fogalmazott:
Megerősítettem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Hangsúlyoztam azt is, hogy továbbra is szorgalmazni fogjuk, hogy a magyar Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását, és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt.
Novák Katalin tegnap azt írta: Törökország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, most rajtunk a sor.
2. frissítés: "a miniszterelnök és a kormány egyértelműen támogatja"
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi felületen szerdán közzétett üzenetében bejelentette, hogy telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és reményét fejezte ki, hogy Svédország NATO-tagságának ratifikációja Magyarországon is befejeződik, amint a parlament újra összeül.
Üzenetében a főtitkár kiemelte: jó telefonbeszélgetést folytatott a magyar kormányfővel. Üdvözölte, hogy a miniszterelnök és a kormány egyértelműen támogatja Svédország NATO-tagságát.
"Várom a ratifikációt, amint újra összeül a parlament" - tette hozzá Stoltenberg.
(MTI - MN nyomán)