A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat az Ózdi Járásbíróságon azzal a férfival szemben, aki egy közúti ellenőrzés során rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrökre.
Zoom
A vádirat szerint a rendőrök 2023. augusztus 3-án este a 26-os főúton ellenőriztek egy férfit, akiről az intézkedés során felmerült, hogy ittas állapotban vezetett. A rendőrök közölték a férfival, hogy az ittasság kivizsgálása érdekében előállítják a kapitányságra, ezért felszólították, hogy a gépkocsit zárja be, és annak kulcsát vegye magához.
A férfi ekkor a bal első ajtón keresztül behajolt a gépkocsiba, mintha eleget tenne a rendőrök felszólításának, majd hirtelen felegyenesedett, és az egyik, őt közelről biztosító rendőrt le akarta fejelni. A fejelő mozdulat annak ellenére elérte a hivatalos személyt, hogy a rendőr megpróbált kitérni. A támadásban a rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
Az elkövető ezután előhúzta a vele együtt utazó kutyát a gépkocsiból, és az állatot a rendőrökre uszította. A rendőrök erre hátrálni kezdtek, majd az őket követő férfival szemben könnyfakasztó gázt alkalmaztak mindaddig, amíg a cselekményét abba nem hagyta.
A férfi ekkor közölte, hogy a továbbiakban együttműködik a rendőrökkel, felszólításukra a kutyát a gépkocsiban elhelyezte, azonban ezután ismételten agresszíven viselkedett, az egyenruhásokat verekedésre hívta fel, és kihívó módon feléjük indult. A rendőrök a férfival szemben ismételten könnyfakasztó gázt használtak, amivel az ellenállását végül megtörték, majd megbilincselték és előállították a rendőrkapitányságra.
A regionális nyomozó ügyészség az elkövetés másnapján gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, és elrendelte az őrizetét. A bíróságra benyújtott vádiratában az ügyészség a több mint 4 hónapig személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt álló férfival szemben halmazati büntetésül szabadságvesztés kiszabását indítványozta - közölték honlapjukon.