Lil Yachty amerikai rapper 2023-ban használta fel egy az egyben Presser Gábor és Adamis Anna szerzeményét, a Gyöngyhajú lányt Jesse Owens című dalának alapjaként. Az Omega együttes kiadójának sikerült elérnie, hogy mindenhonnan töröljék a jogsértő számot, de kártérítést nem tudnak fizettetni a rapperrel és kiadójával.
Zoom
Fotó: Jason Koerner/Getty Images
A Blikk megkereste a dal jogait birtokló Hungaroton vezetőjét, Molnár Grétát, aki elmondta: megtették a szükséges jogi lépéseket, és sikerült részleges sikert elérniük, ám a kártérítés sajnos elmaradt.
Mint a kiadó vezetője elmagyarázta, a probléma az, hogy Lil Yachty dala nem szerepel az amerikai szerzeményeket listázó hivatalos rendszerben. A szóban forgó dal ugyanis "csak" a videómegosztó portálokra került fel. A Hungaroton így csak annyit tudott tenni, hogy mindenhonnan letöröltette azt.
Lil Yachty "zenei életművének" nem része a hivatkozott felvétel, amelyben a Gyöngyhajú lány című dalt felhasználta, ilyen művet nem jelentetett meg. Annak érdekében, hogy a jogellenes felhasználás ne legyen elérhető, az átdolgozást minden olyan platformról töröltettük, ahol az tudomásunk szerint elérhető volt – számolt be Molnár Gréta.
Mint a Blikk felidézi, az Omega gitárosa, Molnár György "Elefánt" korábban éles kritikával illette az amerikai rapper szerzeményét.
– Alatta végig ez a dal megy, miközben egy fekete srác valami hablatyoló szöveget nyom rá, mondja a maga igazát, hogy ilyen gettó meg olyan gettó – fogalmazott a gitáros, hozzátéve, hogy örül az elért eredménynek, de sajnálja, hogy pénzt nem sikerült behajtani Lil Yachty kiadóján.
Itt láthatók részletek belőle:
Molnár György korábban az Omega Addig élj című számának jogsértő felhasználása miatt tervezte, hogy pert indít a Hulu nevű streamingszolgáltató ellen, melynek egyik sorozatában, a Future Man-ben szólalt meg a dal.
Rendszeresen lopkodják a Gyöngyhajú lányt
Az Omega slágerét már számtalan alkalommal használták fel filmekben, sorozatokban és dalokban, legtöbb esetben jogtalanul. 2019-ben például az ITV The Bay című sorozatának előzetesében csendült fel a dal, az Omega tudta nélkül – ebben az esetben azonban sikerült kártérítést fizettetni a "bűnösökkel".
A dal körüli kétségtelenül leghíresebb botrány 2013-ban robbant ki, mikor Kanye West használta fel a szerzemény egy részletét a New Slaves című számában. A konfliktus egészen 2017-ig tartott a dalszerzők között, melynek egy peren kívüli megállapodás vetett véget.
Ezen kívül a Jonah Hill által rendezett Mid 90s című filmnél is előkerült a Gyöngyhajú lány, 2021-ben pedig egy ausztrál bank reklámjában volt hallható.
(Blikk - Index nyomán)