Az Index értesülései szerint a lehetséges köztársasági elnökjelöltekről készített közvélemény-kutatás eredménye nem támasztja alá Orbán Viktor terveit és elképzeléseit. Mint megtudták, a kormányfő nem azt az eredményt kapta a kutatásokból, amit korábban remélt, így tovább tart az elnöki "casting".
A kormányfőnek nincs túl sok ideje, hiszen a jövő héten kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, és a kabinetben is szeretnék minél hamarabb lezárni a kínos bicskei pedofilügyet.
Nem akarja "beáldozni" minisztereit
Négy jelölt ismertségéről és népszerűségről szondáztatták a lakosságot az elmúlt héten: a kormány két tagjáról, Navracsics Tibor és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterekről, Merkely Béláról, a Semmelweis Egyetem rektoráról, valamint Maróth Miklós orientalista professzorról.
A lap szerint Navracsics Tibor ismertsége és elfogadottsága az utóbbi időben látványosan javult, de a miniszterelnök nem szeretné, ha a brüsszeli körökkel is jó kapcsolatot ápoló egykori uniós biztos lekerülne a pályáról. Orbán Viktor számít a közigazgatási és területfejlesztési miniszterre, hogy aktívan is részt vesz a Budapest és Brüsszel közötti vitás ügyek rendezésében.
Ráadásul 2024 júliusától Magyarország adja fél évre az Európai Unió soros elnökségét. Kormányközeli források szerint a magyar kormányfő komolyabb uniós eredményeket szeretne elérni a 2024 végéig tartó elnökség alatt, és ebben a munkában Navracsics Tibornak is oroszlánrésze lesz majd.
A hadügyminiszternek is őrhelyén kell maradnia
Pénteken érkezik Budapestre a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson, hogy Svédország NATO-tagságáról tárgyaljon a magyar kormányfővel, és tető alá hozzanak egy hadiipari üzletet, amiről már régóta zajlanak az egyeztetések. Orbán Viktor a hadügyminiszterét sem szeretné a Sándor-palotába küldeni.
Fontosabbnak tartja, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf tovább menedzselje a már megindított hadiipari fejlesztéseket, valamint a készülő Gripen-üzletet.
Váratlan húzásra készülnek a miniszterelnöktől
Az utóbbi napokban nem volt túl nagy mozgás a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita kolostorban – értesült az Index. A kormányfőnek nem voltak személyes egyeztetései potenciális jelöltekkel. Értesülések szerint a Miniszterelnökség megbízásából több fókuszcsoportot is szerveztek, hogy így is teszteljék az újabb és újabb lehetséges jelöltek neveit.
Az Index Karmelitából származó információi szerint Orbán Viktor váratlan húzásra készül: a kormányfő inkább a megérzéseire támaszkodik, mint a különböző közvélemény-kutatásokra vagy tanácsadói jelentésekre. A kormánytagokat erősen frusztrálja, hogy három köztársasági elnökükből – Schmitt Pál, Áder János és Novák Katalin – kettőnek le kellett mondania. A következő államfőjelöltnek támadhatatlannak és kikezdhetetlennek kell lennie.
A jelöltről viszont akár már szerdán konszenzus születhet, hiszen Balatonalmádiban tartanak kihelyezett frakcióülést a kormánypártok.