A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy fiatalkorú és két férfi ellen minősített rablás, magánlaksértés bűntette miatt. Az elkövetők éjszaka betörtek az idős, beteg férfi házába, többször megütötték, kézi szerszámgépeket és félmillió forint készpénzt vittek el tőle.
A vádirat szerint a vádlottak 2023. február végén, éjjel a 76 éves - betegségei miatt mozgáskorlátozott - férfi borsodi településen lévő családi házának bejárati ajtóját felfeszítették, bementek és kutattak. A zajokra felébredő sértett számonkérte az elkövetőket, erre mindhárman bántalmazták, többször arcon ütötték, és azt követelték tőle, hogy adja át az értékeit. A sértettet megfenyegették, hogy ha ellenáll, újra megverik. A támadók a lakásból televíziót, kézi szerszámgépeket és félmillió forint készpénzt vittek el.
Az időskorú férfi a bántalmazások következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
A fiatalkorú és az egyik felnőtt társa korábban - amikor a sértett kórházban tartózkodott - ugyanebbe az ingatlanba a bejárati ajtó ablakrését fedő fóliát leszakítva bement, és 85 000 forintot szerzett meg, amelyen megosztoztak.
Az ügyészség a letartóztatásban lévő büntetlen előéletű fiatalkorúval szemben javítóintézeti nevelést, a büntetett előéletű, többszörös visszaeső felnőttkorú társaival szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók - közölték honlapjukon.