A szerdai kormányülést követően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban. A tárcavezető bejelentette: az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz, erre két hetet adnak a kereskedőnek, ha ez nem történik meg, akkor beavatkoznak.
Zoom
Illusztráció: Németh Emília / Index
Az üzemanyagárakról már régóta vita folyik a közéletben.
  • Április 8-án a nemzetgazdasági miniszter az Index kérdéseire leszögezte, hogy berendelte a Mol vezetőit az üzemanyagárak miatt, mert szerinte a korábbi megállapodással ellentétben felfelé kilógnak az árak a régiós középmezőnyből.
  • Majd április 11-én tartották azt a tárgyalást, ahol a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit Nagy Márton felszólította: elvárása, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a korábbi megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük.
  • És április 19-e lett a fordulópont, hiszen a KSH először publikálta a régiós üzemanyagpiacot, benne a magyar benzin- és dízelárakkal. Ebben azt állítják, hogy a magyar benzinátlagár 3,2, a dízelé 5 százalékkal haladta meg a régiós átlagárat.
  • Így még azon a napon megkérdezték Nagy Mártont, hogy milyen lépést fontolgat a kabinet. Már akkor kiemelte: nincs kizárva, hogy jövő héten – azaz a mai napon, a kormányülést követően – beavatkoznak az üzemanyagárakba.
  • Kedden pedig szintén az Index kérdéseit követően egyértelmű lett: Nagy Márton azt javasolja a kormánynak, hogy avatkozzon be az üzemanyagárakba.
  • Fontos kiemelni, a kormánnyal ellentétes álláspontok azt hangsúlyozták, hogy amennyiben a beavatkozás mellett dönt a kormány, úgy azt adócsökkentéssel tudja megoldani.
Beavatkoznak az üzemanyagárakba
A nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentést tett az üzemanyagárakkal kapcsolatban. Nagy Márton kifejtette, hogy a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség között van egy megállapodás, amely alapján a hazai üzemanyagáraknak a régiós átlagáraknak megfelelően kell alakulniuk. Annak érdekében, hogy ezt a megállapodást érvényre juttassák, a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz.
Ez azt jelenti, hogy főként két üzemanyagár, a 95-ös benzin és a gázolajár esetén érvényre kell juttatni, hogy az árak visszatérjenek a régiós átlaghoz.
Nagy Márton arról is beszélt, hogy az árcsökkentés ellenére a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén még mindig 27 forint az eltérés, ennyivel magasabb az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest. A kormány a családok védelme érdekében újra nyomatékosan kéri a kereskedőket, hogy érjék el a régiós árakat a lehető legrövidebb időn belül. Ha erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevetésének lehetőségét, és lépni fog.
A kormány időt adott az üzemanyag-kereskedőnek, méghozzá két hetet., hogy a régiós átlaghoz térjenek vissza. Két hét múlva a kormány újra előveszi ezt a kérdéskört, megnézi az árak alakulását, és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha az üzemanyag-kereskedők nem térnek vissza a régiós átlagárakhoz – jelentette be Nagy Márton.
Objektív módon határozzák meg az árakat
Annak érdekében, hogy a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti, korábban megkötött megállapodás érvényre jusson, azaz a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el a régiós átlagtól, a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket – beleértve a Molt és a MÁSZ további tagjait is –, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz.
Az objektív módon meghatározott régiós árakat a Központi Statisztikai Hivatal minden pénteken, reggel 8:30-kor közzéteszi. Az első ilyen publikálásra múlt péntek délelőtt került sor, és már látható az ehhez történő iparági igazodás, hiszen a Mol a héten több lépésben csökkenti az üzemanyagok árát.
A gázolaj ára így péntektől 647 forintról összességében 633 forintra csökken, míg a benzin ára 650 forintról 647 forintra mérséklődik. A kormány megállapította, hogy mindez kedvező elmozdulás, azonban még nem elégséges, hiszen az újonnan megállapított üzemanyagárak még mindig magasabbak a régiós átlagnál.
A pénteki új árak a múlt pénteken meghatározott régiós árakhoz képest a gázolaj esetében még mindig +10 forint, a benzin esetében pedig +27 forint eltérést mutatnak.
(Index)