A legfrissebb, már rendelkezésre álló márciusi adatok is igazolják, hogy remekül indult a csok plusz, jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az Indexnek adott interjújában.
Hornung Ágnes közölte, március végéig több mint 3100 igénylést adtak be a fiatal házaspárok, tehát ennyi család élt a csok plusz kínálta lehetőséggel már az első három hónapban. A befogadott kérelmek összege 83 milliárd forint, azaz a családok átlagosan 26 millió forint hitelt igényeltek.
Ezt egy kicsit részletezte is:
  • az egy gyermeket tervezők átlagosan 23 millió,
  • a két gyermeket tervezők 29 millió, a
  • nagycsaládra vágyók pedig 44 millió forint összegű kölcsönt igényelnek.
Mint fogalmazott, korábban a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkáraként próbált tenni azért, hogy a fiatalok pénzügyi ismereteit erősítsék, és meggyőződése, hogy ebben javulás tapasztalható.
– Ennek fényében pedig joggal remélhetjük azt, hogy a fiatalok tudatosabbak. Jórészt egyébként ezt igazolják vissza a csok plusz igénylések adatai is: annak ellenére ugyanis, hogy a maximális hitelösszeg 50 millió forint, az eddig beadott igénylések átlagos összege ennek alig több mint a fele, 26 millió forint – magyarázta.
Hornung Ágnes kérdésre válaszolva elmondta, a teljesült gyermekvállalási számokról csak a csok támogatás esetében állnak rendelkezésre részleges adatok, hiszen ott az előre vállalt gyermekek esetében a támogatást akkor kell visszafizetni, ha az első gyermek 4 éven belül nem érkezik meg. Ám még ebben az esetben még nem tudnak teljes körű adatokkal szolgálni, hiszen ugyan az első gyermek vállalására vonatkozó négyéves határidők az első években igénylők esetében elvileg már lejártak, de építkezés vagy bővítés esetén ez a határidő csak a munkák befejezésétől, vagyis akár több évvel később indul; a második gyermekek születésére előírt 8 éves határidők és különösen a három gyermeknél irányadó 10 éves határidők pedig értelemszerűen még nem esedékesek.
Azt viszont elmondta, hogy a babaváró 2019 júliusában indult, ám ott az első gyermek születésére 5 éves intervallumot biztosítanak, így most még senkinek sem járt le ténylegesen az 5 éves időtartam, de 2024 második félévében, júliustól már lehetnek ilyenek. A Magyar Államkincstárnál lévő legfrissebb összevetés szerint a 2019-ben igényelt babavárók esetében az igénylők kevesebb mint negyedénél nem volt igazolva az, hogy megszületett az első gyermek.
Ahol bizonyosan nincs remény a gyermekvállalásra, azok az esetek, ahol a gyermeket vállaló pár elvált. Ebben az esetben a kamattámogatást a jegybanki alapkamat +5 százalékos büntetőkamattal kell visszafizetni.
A Hornung Ágnes által ismertetett adatok azért is érdekesek, mert mostanáig erre vonatkozóan egyáltalán nem állt a nyilvánosság rendelkezésére információ, és korábban még a jegybank sem tudtak megmondani, hogy mennyi csokos fizet büntetőkamatot.
(24)