A 2023. október 7-i, a Hamász által indított támadásban a nők ellen elkövetett szexuális erőszakról tartanak konferenciát Budapesten, amelyen Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet mellett többek között az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője és más "tudományos vendégek" is részt vettek – írja a Hetek.hu.
A lap beszámolója szerint a nagykövet mintegy 15 perce beszélt már, amikor az első palesztinpárti tüntetők kiabálni kezdtek, szabad Palesztinát követeltek, a "folyótól a tengerig".
Amikor a rendezők kikísérték őket, nagyjából 10 percenként újabb és újabb tüntetők álltak fel kiabálva. Ennek ellenére a konferenciát nem szakították félbe, de a nagykövet elhagyta a helyszínt, majd nem sokkal később a tüntetők blokád alá vonták az épület bejáratát.
@hetek.hu Gyorshír: szitkozódó, sipítozó palesztin tüntetők zavarták meg az izraeli nagykövetet Budapesten. Követelték a Szabad Palesztinát a “folyótól a tengerig”, miközben dulakodtak a rendezőkkel a Danube Institute október 7-ei szexuális erőszakkal foglalkozó konferenciáján. #izrael #palesztin #nagykövet ♬ eredeti hang - Nem csak hetilap.
Shirel Liberman izraeli influenszer, a konferencia egyik előadója az incidenst követően a Heteknek azt mondta: sajnálatosnak tartja, hogy egy olyan eseményt zavartak meg, amely éppen az október 7-én történt, nők és férfiak elleni szexuális erőszakról szól.
Hozzátette, hogy mindannyian nyitottak a párbeszédre, és készek arra is, hogy beszéljenek és válaszoljanak a nehéz kérdésekre is, de szerinte ennél az akciónál "kizárólag a provokáció és a megzavarás volt a cél".
(Index nyomán)