Nem tagadták, hogy hiteles az a levél, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az orosz szolgálatok hekkertámadására figyelmeztette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője. A Nemzetbiztonsági Bizottság szerdai zárt ülésén eredetileg ugyan három pontot tárgyaltak volna a képviselők, de felvettek egy negyediket is: aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről kértek tájékoztatást. Ebben a napirendben volt szó az orosz hekkertámadásról.
Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke az RTL Híradónak elmondta, kifejezetten a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ért orosz kibertámadásról kérdezték több hazai szolgálat vezetőjét, illetve a szerveket felügyelő államtitkárokat.
A 444 a múlt héten egy jelentésre hivatkozva írt a külügy informatikai rendszerét ért orosz támadásról. Magáról az esetről, melynek során a diplomáciai gépek kompromittálódtak, és érzékeny adatok kerülhettek az orosz titkosszolgálatokhoz, 2022-ben már a Direkt36 is beszámolt az országgyűlési választás előtt. Akkor azonban több kormányzati szereplő, köztük Menczer Tamás akkori külügyi államtitkár „kampányhazugságnak” nevezte az állításokat.
A jelentést, amiről szó van, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója, Szabó Hedvig altábornagy 2021. szeptember végén adta a külügy informatikai hálózatának helyzetéről, és aggasztó képet festett. A jelentés címzettje Vargha Tamás volt, aki akkor a polgári hírszerzésért felelős államtitkár volt.
Senki nem cáfolta, hogy ez a levél valóban a korábbi főigazgató asszony keze által került megírásra, és a külügyminiszter úr ezt megkapta - mondta a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke.
A 444 közben szerdán arról írt: a külügyminisztérium egy kibervédelmi munkacsoportot is felállított, miután 2021 szeptemberében világossá vált, hogy az orosz állam titkosszolgálatai feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszerét, ám a kidolgozott biztonsági tervből nem sok minden valósult meg.
(24)