Sose hordtam, most sem hordok – mondta Orbán Viktor csütörtökön a Blikknek adott interjújában arra a kérdésre, hogy szokott-e golyóálló mellényt viselni. Hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy a Robert Fico elleni merénylet esetében csak egy merénylőről beszélhetünk-e.
Zoom
Fotó: Czerkl Gábor
– Kevesen tudják, hogy Fico kormánya egy baloldali kormány. Azt gondolnánk, hogy ezzel szemben egy jobboldali ellenzék áll. De nem így van, hanem progresszív, liberális, baloldali ellenzék – magyarázta a felvidéki politikai helyzetet a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Fico pártja "szuverenista, hagyományőrző, békepárti kormány". Ezzel szemben háborúpárti a merénylő, baloldali – jelentette ki.
– Abszolút biztonság nincs! Sosem lehet elvárni, hogy ne találkozzon a politikus az állampolgárokkal, ezeket a kapcsolatokat ápolni kell, az ember támaszkodik a híveire. Mit kellett volna a testőröknek csinálni? Van egy kockázat, amit próbálnak minimalizálni, de teljesen kiiktatni a fenyegetéseket nem lehet – vélekedett a kormányfő.
Az orosz hackertámadásokkal kapcsolatban elmondta: "Általában azt tudom mondani, hogy a nemzetközi politikában a hírszerzés áttevődik a kibertérbe, minél fejlettebb egy ország. A munka nagyrészt elektromos információk begyűjtésén és elemzésén alapul. Napi gyakorlat, hogy mindenhonnan, állandó az »érdeklődés«, a betörési kísérletek" – fogalmazott Orbán Viktor Hozzátette, hogy ezekről nem beszélünk, mert ezek gyenge pontok, és azokat nem akarjuk felfedni.
Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy EU-s és amerikai színterek vannak, mindkettőn "birkózás van". "Nem állunk jól, húsz-egynéhány tagállam háborúpárti, Magyarország békepárti, Szlovákia pedig pont most lett békepárti. Ezt lőtte keresztbe a merénylő" – fogalmazott. Orbán elmondta, hogy a békét akaró és háborút ellenző polgárok száma érezhetően nő. Erről szól majd a szavazás, lesz 13-14-15 békepárti képviselő mondjuk. Ha békepárti erők súlya megnő, akkor az a miniszterelnökök hozzáállására is hatással lesz – mondta. A választás után ez meg fog változni, mert az EU mégis demokratikus politika, és ehhez a miniszterelnököknek alkalmazkodniuk kell – vélekedett, hozzátéve, hogy arra számítanak, békepárti többség alakul majd ki az EP-ben.
– A háború olyan állatfajta, ami nem áll meg, hanem mozog – jelentette ki Orbán, aki szerint ez az "állatfajta" az eszkaláció felé mozog. Szerinte a kérdés, hogy a következő fokozatot akarja-e valaki, vagy sem. Ha ukrán területre lépnek NATO- vagy EU-s katonák, azt már nagyon kevés miniszterelnök támogatja csak – árulta el. Ez egy folyamat, a választás is befolyásolja majd ezt a folyamatot, ugyanúgy, mint a novemberi amerikai választás – fejtette ki véleményét. Ez a két választás eredményezheti azt a fordulatot, hogy a háborúból a békepártiság felé tolódjunk.
A béketárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy meglátása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő nem fog egy asztalhoz ülni. A kérdés, hogy kik között lesz béketárgyalás. Ukrajna mögött ott a Nyugat, és véleménye szerint ez egy proxyháború, a nyugatiak áttéten keresztül háborúznak Oroszországgal.
– Egymással párhuzamosan két különböző tárgyalás lesz: a két háborúzó fél között az egyik. A másik lesz az igazi, az oroszok és Amerika között, ami az egész európai biztonsági rendszerről szól majd, és meghatározza az elkövetkező 20–30 évünket – magyarázta meglátásait Orbán Viktor.
Juditot szenvedtetik és sanyargatják, Katával nem volt kellemes a kávézás
"Vannak dolgok, amire fel lehet készülni, erre nem lehetett. Egyszer csak azt láttam, hogy támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök ellen" – mondta Orbán az egykori köztársasági elnök, Novák Katalin és a korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit lemondásával kapcsolatban.
Orbán Viktor azt állította: "eszköztelen vagyok ebben a helyzetben". A köztársasági elnök jól el van választva a miniszterelnöktől és a parlamenttől. Arról is beszélt, hogy igyekszik nem is foglalkozni vele, jobb, ha a kormány nem ártja bele magát a kegyelmi ügybe.
– Csak várja az ember, hogy az elnök asszony hozzon egy döntést. Ha ez helytelen, akkor nincs mit tenni, döntenie kell. Szerintem jól döntött, amikor lemondott. Csak néztem a folyamatot, nem folytam bele – emlékezett vissza a történtekre, hozzátéve: a magyar politikában kevés olyan ember van, aki ilyen szinten vállalja a felelősséget a döntései után. Elmondta, hogy Varga Judit esetében ez az aláírás formalitás volt. "Ha az elnök dönt, ő aláírja, ez egy töretlen gyakorlat" – fogalmazott, szerinte Varga Judit esetében "nem volt más választás, neki is mennie kellett, de érzek egy túlzást vele szemben, igazságtalannak tartom kicsit".
Orbán Viktor elmondta, Novák Katalinnal régebben kávéztak a döntése után. "Nem egyszerűen munkatársak, kollégák, barátok vagyunk továbbra is, amit nem akarok megtagadni. Nem volt kellemes beszélgetés" – fogalmazott.
– Varga Judittal gyakrabban találkozom, számítok a véleményére most is. Ritka idehaza az ilyen felkészült, talpraesett politikus, támaszkodom a véleményére – mondta a miniszterelnök. "Az, hogy Juditot szenvedtetik és sanyargatják, mindannyiunknak fáj" – tette hozzá.
 A szóban forgó úriembert nem ismeri
Magyar Péter nevét továbbra sem mondta ki a kormányfő, ahogy beszélgetőpartnere sem, de Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "arról inkább nem mondanék semmit. A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem beszéltem vele. Ha ő a belső körökbe tartozott, akkor én nem. Nem szívesen mondok véleményt olyanokról, akiket nem ismerek".
– Majd a választópolgárok eldöntik, hogy mit gondolnak erről. Június 9-én majd leülepedik a felkavart kávézacc – summázta a témát. Azzal egészítette ki, könnyen lehet, hogy Magyart a meggyőződése vezérli, és sosem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár. Ő is 35 éves volt, amikor miniszterelnök lett, ezek mindig hosszú távú dolgok. "Ha a mi térfelünkön történne ez az egész, akkor zavarna, de mivel ez ellenzéki ügy, a mi világunk ettől el van zárva, nincs ehhez személyes viszonyom" – fogalmazott.
Magyarország rendszerváltás utáni miniszterelnökeiről úgy fogalmazott, hogy velük több személyes kapcsolata volt, így róluk könnyebben nyilatkozik. Sőt, azt is megerősítette, hogy Medgyessy Péter volt kormányfő nyolcvanadik születésnapjára tényleg küldött egy karton bort az exkormányfő kedvencéből.
– Próbálom megadni a tiszteletet mindenkinek, 80 évet megélni nagy dolog, főleg, ha az életéből éveket a magyar közügyeknek szentelt valaki. Ha tudok, teszek személyes gesztust, emberi gesztust. Mégiscsak egy nemzethez tartozunk, mindegy, hogy melyik feléhez. Ilyenkor a politikát félre kell tenni – mondta a miniszterelnök.
(Index nyomán)