Legkésőbb a Békemenet napjára “bizonyosan eldől”, hogy visszalépjen-e Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Vitézy Dávid, az LMP jelöltjének a javára - jelezték a kormányoldalról az ATV-nek. Ugyanakkor Vitézy esetleges visszalépésének a hatását is mérik.
A múlt heti Kormányinfón, csütörtökön kérdezte meg az ATV Gulyás Gergelyt, hogy a főpolgármesterségért vívott küzdelemben a Fidesz visszalépteti-e Szentkirályi Alexandrát az LMP jelöltjének, Vitézy Dávidnak a javára. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre azt válaszolta: a kormányülésen nem szoktak tárgyalnak önkormányzati választási ügyekről, de annak örülne, ha Budapestnek fideszes polgármestere lenne.
Amikor visszakérdeztek, hogy Szentkirályi Alexandra visszaléptetése reális opció-e - a Republikon friss mérése szerint ugyanis Szentkirályi 25 százalékkal állt Karácsony Gergely mögött - Budapest teljes lakosságának pártpreferenciáit tekintve a regnáló főpolgármesternek 34 százalékos támogatottságot mértek, míg Vitézy Dávid 21 százalékkal a harmadik helyen áll e szerint -, Gulyás Gergely nem cáfolta ezt, de lényegében megismételte az előző válaszát.
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója sem mondott erre határozott cáfolatot a Hetek podcastjában.
Az ATV-t a hétvégén úgy tájékoztatták: valóban vannak mérések, de mindkét opcióra, azaz Szentkirályi Alexandra, de Vitézy esetleges visszalépésére is. Egyik forrásuk úgy fogalmazott: a Békemenet napjára, június elsejére, ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszédet is mond majd, bizonyosan eldől a kérdés.
Először Karácsony Gergely főpolgármester mondta azt a múlt heti Telex-interjúban, hogy tudomása szerint van olyan felvétel, ami azt bizonyítja, mérik, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépjen-e.
(atv nyomán)