A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége vezetőinek sajtótájékoztatóján Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV-nek azt mondta, a kormány vállalta, hogy jövőre kivezeti az extraprofitadókat. Mint kiderült, a kormány ősszel hozhatja meg az erről szóló döntést.
A kivezetésnél személy szerint mindig azt az elvet képviselte, hogy akkor kell kivezetni egy extraprofitadót, amikor nincs extraprofit. Tehát azon ágazat esetén, ahol van, meg kell nézni, hogy az a kivezetés indokolt-e. Ahol meg nincs, ott ki kell vezetni.
– Jelentem, a gyógyszeripar esetében nincs extraprofit, tehát ott ki kell vezetni ‘25-ben az extraprofitadót – jelentette ki Nagy Márton, személyes véleményeként a tv kérdésére.
A nemzetgazdasági miniszter szerint más szektorokban meg kell vizsgálni, van-e extraprofit. Arra, hogy konkrétan melyik szektorban lehet még extraprofit, közölte: „a bankszektorban mindig látszik”.
Nagy Márton azt hangsúlyozta, hogy az extraprofitadó bevezetésekor számokkal alátámasztották, melyik szektorban van extraprofit. Szerinte kivezetéskor is ugyanezt kell csinálni – felelősségteljes döntést kell hozni. Ha az extraprofit megszűnt egy szektorban, akkor ott az adókivetést is meg kell szüntetni.
Eredetileg úgy volt, hogy 2024-re kivezetik a különadókat. Helyette mérsékeltek – januártól a gyógyszergyártóknak nettó árbevételük után 50 milliárd forintig 0,5 százalék, 50-150 milliárd forint között 1,5 százalék, fölötte pedig 4 százalék különadót kell fizetniük, a korábbi 1, 3 és 8 százalék helyett. A különadó mellé viszont extraprofitadót is bevezettek, január 1-jei hatállyal, amely az árbevétel i sávoknál 0,5 százalék, 4 százalék és 7 százalék lett. Az átalakítást a kormány azzal indokolta, hogy így a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó beszámítható lesz a globális minimumadóba, a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei pedig nem nőnek.
(24)