"A törvény egyértelművé teszi, hogy vendégmunkásokat csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni. A magyarországi munkavállalás szigorításával újabb jogi védelmet alkotunk azért, hogy Magyarországot megvédjük a tömeges bevándorlástól." Ez olvasható a kormány vendégmunkás-törvényének ismertetőjében, csak éppen ezt is felülírja az Orbán Viktor által tökélyre fejlesztett elv, az unalomig ismételt "ne azt nézzétek, amit mondok, hanem azt, amit teszek..." Nézzük újra.
Zoom
Illusztráció: Shutterstock
Sok szó esett a munkaerő-kölcsönző cégekről, a Wolttal kapcsolatban álló flottacégekről, akik toborozzák, beszervezik a harmadik világbéli vendégmunkásokat. Írtam arról is, hogy most mára az is előfordul, hogy feketén foglalkoztatják őket, és így a valóságban még többen vannak, mint ahányról a hivatalos statisztika szól. Azonban úgy tűnik, a globális nagytőke számára már ez sem elég, újabb trükkök, újabb csalások lehetnek.
Hozzám eljutott - Wolt-futároktól származó - információk alapján nem lehet kizárni, hogy egyes diákszövetkezetek is érdekeltek az egészben.
Azt mondják, a diákszövetkezetek is benne vannak nyakig, sok indiai, pakisztáni, észak-afrikai csak azért kér diákvízumot, hogy aztán itt munkába állhasson.
Természetesen, aki diákvízummal jön, annak tanulnia kell, márpedig az érkező információk alapján Budapesten dolgoznak mint ételfutárok, ezzel párhuzamosan pedig Debrecenben "tanulnak", ami elég lehetetlen. Márpedig a törvény úgy szól, hogy tanulmányi célból tartózkodási engedélyt az kaphat, aki "a köznevelés információs rendszerében működőként regisztrált köznevelési intézménnyel nappali rendszerű iskolai oktatás, vagy a nappali oktatás munkarendje szerint létesít vagy létesített tanulói jogviszonyt." Nyilván a tanulói jogviszony megvan, de aztán nem jár be.
Egyébként pedig: "A tanulmányi célú tartózkodási engedély érvényességi ideje legalább 1 év, vagy ha a képzés 1 évnél rövidebb, akkor a képzés időtartamához igazodik. A tartózkodási engedély legfeljebb 3 évre adható ki. Meghosszabbítása legalább 1, legfeljebb 3 évre engedélyezhető."
Ez további kérdéseket vet fel. Vajon ezek a "diákok", akik a valóságban vendégmunkások, be vannak jelentve? Hogyan oldják meg a hallgatói jogviszonyuk éveken át tartó fenntartását, ha be sem járnak? Nyitott kérdések, az viszont sajnos biztosnak látszik, hogy Magyarországon egyre nagyobb számban játsszák ki a törvényeket, és huny szemet a kormány ezek felett, ez pedig katasztrofális következményekkel fog járni...
Lantos János - Kuruc.info