Az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja jövő héten dönt arról, felveszi-e soraiba a Tisza Párt képviselőit. A frakcióban jelenleg egyetlen magyar ül: Hölvényi Györgyöt most választották újra a Fidesz-KDNP közös lista ötödik jelöltjeként, de az EPP-ben kizárólag a KDNP-t képviseli. Az Euronews kérdésére a politikus azt mondta, pártja több mint 30 éve tagja az EPP-nek, ezen nem módosít, ha a frakció felvesz egy olyan pártot, amelynek célja véget vetni az Orbán-korszaknak.
Zoom
Fotó: Botár Gergely / MTI
– Az, hogy a Tisza pártból hét EP-képviselő idejön, nem okoz változást a tagságunkban. A szavazás egyelőre a Tisza Párt néppárti frakcióba, nem a pártcsaládba történő felvételéről szól. A párthoz való csatlakozás egy másfajta és lényegesen hosszabb folyamat – tette hozzá.
Magyar Péter korábban a fideszes propaganda miatt bírálta a KDNP politikusát, ám az EPP-frakció szóvivője elutasította a felvetést, hogy Hölvényi György kakukktojás lenne.
– A KDNP-nek nincs vétójoga a Tisza párt felvételét illetően, arról egyszerű többségi szavazással döntenek majd – tette hozzá Pedro López de Pablo.
Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte, hogy a Tisza Párt és a KDNP közös frakcióban legyen. Szerinte erre a helyzetre két megoldás lehet, vagy kilép a KDNP, vagy nem veszik fel Magyar Péter pártját.
Magyar Péter gyorsan reagált erre, Facebook-oldalán üzent a miniszternek: "Kedves Gulyás Gergő, a Tisza Párt a magyar emberekért fog dolgozni itthon és Brüsszelben is. Kedves Gergő, nem kell félni, nem fog fájni."
Az Európai Néppárt elnöke pénteken Budapestre jön, hogy találkozóra Magyar Péterrel és a Tisza Párt megválasztott EP-képviselőivel.
Manfred Weber már a választások előtt egyértelművé tette, a pártcsalád ajtaja nyitva áll a Tisza előtt. Ehhez azonban a jelenlegi tagság többségének jóváhagyása szüksége. A magyar kormánypártok közül 2021-ben csak a Fidesz fordított hátat a Néppártnak, a KDNP továbbra is teljes jogú tagja a jobbközép formációnak, amelynek a következő ciklusban a legnépesebb képviselőcsoportja lehet az EP-ben.
Semjénnel is találkozik a Néppárt elnöke
Az ATV a kormányinfó után megkérdezte Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét, maradhat-e Hölvényi György a Néppárt frakciójában, ha a Tisza Párt képviselői oda beülnek. Illetve marad-e a KDNP az Néppárt (EPP) pártcsaládban, ha Magyar Péter pártját felveszik.
– Holnap reggel jön hozzám Weber úr, akkor tiszta vizet öntünk a pohárba – válaszolta Semjén.
(24 nyomán)