A KDNP kilép az Európai Néppártból, mert számukra erkölcsileg elfogadhatatlan Magyar Péter és a Tisza Párt tagsága az EPP-ben – jelentette be Semjén Zsolt pénteken a Karmelitában.
Semjén elmondása szerint pénteken őszinte, korrekt és hosszú beszélgetést folytatott Manfred Weberrel, a Néppárt elnökével. Hozzátette, hogy érzelmileg nehéz a KDNP számára a jelenlegi szituáció, mert „az Európai Néppártba Antall József és Helmut Kohl személyesen hívta be a KDNP-t”.
Hozzátette: az EPP szempontjából érthető, hogy Magyart és a Tisza Pártot felveszik a frakcióba a létszám miatt, az viszont kényszerpályára tette a KDNP-t, hogy Magyar személyében támadta Hölvényi Györgyöt, a KDNP európai parlamenti képviselőjét. Semjén elmondta, hogy a helyzetet átbeszélte Orbán Viktorral és Navracsics Tiborral is, aki részben a néppárti tagság miatt lépett be a KDNP-be. A döntés miatt Hölvényi sem marad a néppárti frakcióban.
Az MTI-nek az eseményről szóló összefoglalójában a KDNP kilépése feltételes módban szerepel, és azt a Tisza Párt belépéséhez kötik. A nap folyamán Weber Magyar Péterrel is tárgyalni fog, a Tisza csatlakozásáról a Néppárthoz még nem született hivatalos döntés.
(ATV - 24)