Budapest főpolgármestere hétfőn beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kéri.
Karácsony Gergely - aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson, amit végül, a választás érvénytelen szavazatainak múlt pénteki ellenőrzése után 41 szavazattal nyert meg - hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy beadta az indítványt, és úgy fogalmazott: "tudom, szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert."
"Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem" - írta.
Karácsony Gergely kifejtette, nem az újraszámlálás tényét kifogásolja. Azonban az érvénytelen szavazatok újraszámolása során az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte.
Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai - írta a főpolgármester.
Bejegyzése szerint nem állítja azt, hogy történt bárhol visszaélés, azt állítja: sérültek azok a törvényi garanciák, amelyek kizárnák a választási visszaélést.
Karácsony Gergely azt írta: "biztosan véletlen", hogy a XVII. kerületből szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok a Nemzeti Választási Irodához, aztán "arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat".
"A választási csalások kizárására szolgáló garanciák egy demokrácia legfontosabb biztosítékai. Nekem pedig van felelősségem abban, hogy fellépjek ezen garanciák védelme érdekében" - zárta bejegyzését a főpolgármester.
(MTI)