Június 26-án délután óta rengeteg olyan magyartól vontak le bármi féle vásárlás nélkül eltérő összegeket, akik beregisztrálták valamilyen bankkártyájukat az Apple Pay szolgáltatásba – írja egymástól függetlenül a Telex és az Index. Volt, akinél mindössze 899 forintról van szó, de akad olyan érintett is, akinél rövid idő alatt félmillió forint jött össze különböző levonásokból.
Zoom
A jelenlegi információk szerint a probléma csak magyar felhasználókat érint, és az Apple Pay olyan kártyákat terhel levonásokkal, amiket a felhasználók valamilyen szolgáltatás még élő vagy korábban lemondott előfizetéséhez használtak. Aggasztó ugyanakkor, hogy egy Telexhez érkezett levél szerint a szolgáltatás egy olyan kártyán keresztül is vont le pénzt, amit bő fél éve már töröltek az Apple Pay-ből.
Az Index megkeresésére az OTP úgy nyilatkozott, hogy
információink szerint több bankkártya kibocsátó kártyáival több banknál tömeges, indokolatlan terhelések történtek. Szakembereink a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.
A pénzintézet az Apple-lel is felvette a kapcsolatot, és a lapnak küldött válaszukban kiemelték, hogy folyik a helyzet monitorozása, elemzése, viszont „egyelőre bővebb információt nem szeretnénk adni”. A probléma ugyanakkor nemcsak az Apple Pay-be beregisztrált OTP-s kártyákat érinti, a levelek alapján nincs olyan hazai bank, ahol ne történtek volna vásárlás nélküli levonások, de érintettek az olyan szolgáltatások is, mint például a Revolut vagy a Wise.
Olvasói visszajelzések alapján vontak le pénzt unicredites, erstés és MBH-s kártyán keresztül is, a Raiffeisen Bank oldalán pedig mostanra az alábbi közlemény olvasható:
Értesítjük Ügyfeleinket, hogy a külső partnernél bekövetkezett technikai probléma miatt egyes Ügyfeleink bankkártyáit az Apple alkalmazásboltja tévesen megterhelhette. Kollégáink felvették a kapcsolatot az Apple illetékeseivel, a probléma megoldása folyamatban van.
A Telex megkeresésére az MBH Bank az alábbi választ küldte:
Külső technikai hiba miatt az Apple alkalmazásboltja június 26-án délután egyes felhasználók bankkártyáit tévesen megterhelte, ez érintette az MBH Bank egyes ügyfeleit is. Kollégáink azonnal jelezték a problémát az Apple felé és megtették a szükséges lépéseket. A téves tranzakciók jóváírásáról később tájékoztatjuk ügyfeleinket. Ezúton is köszönjük ügyfeleink türelmét.
De mi ez az Apple Pay?
Az Apple Pay az almás vállalat mobilfizetéses és mobiltárca-szolgáltatása, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy személyesen, az iOS-alkalmazásokban és az interneten fizessenek. Konkrétan arról van szó, hogy a felhasználó úgy fizethet a boltokban, hogy a terminálhoz a (szolgáltatásba beregisztrált) bankkártyája helyett a kütyüjét érinti oda (ez lehet iPhone, Apple Watch, de akár iPad is). A hagyományostól eltérően viszont nem PIN-kódot kell beütni, hanem előbb az eszközt kell feloldani a készüléken elérhető valamelyik azonosítási megoldással.
Apple Pay-jel bárhol lehet fizetni, ahol elérhető az érintéses fizetési szolgáltatás, vagy fel van tüntetve az Apple Pay logó, így különféle üzletekben, éttermekben, taxikban, vagy bármely érintéses fizetésre alkalmas POS terminálnál alkalmazható.
De akár online is: az Apple Pay-t elfogadó alkalmazások, vagy a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén is fizethetünk vele. A szolgáltatás leegyszerűsíti az online vásárlást, nincs szükség a kártyaadatok manuális kitöltésére, és lehetőséget ad a szállítási és számlázási információk egyszerűbb megadására is. Minden tranzakció egyszerűen, a Touch ID, a Face ID, vagy jelkód segítségével elvégezhető.
Frissítés: bankszövetség: az Apple alkalmazásboltja visszafizeti a téves terheléseket
Az Apple alkalmazásboltja tévesen, nagy volumenben terhelt magyar bankkártyákhoz tartozó számlákat 2024. június 26-án 18 órát követően néhány órán keresztül, az összeg visszatérítése folyamatban van - közölte a Magyar Bankszövetség.
A tájékoztatás szerint a téves tranzakciókról a bankszektor az érintett magyar kártyabirtokosok gyors jelzéseinek köszönhetően értesült, és közvetítő szereplőként azonnal intézkedett a helyzet kezelésére.
A bankszektor felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval. Az eddigi információk alapján az érintett tranzakciók kizárólag korábbi vagy jelenleg meglévő előfizetésekhez vagy vásárlásokhoz kapcsolódnak, téves technikai ismétlődéssel. Fizikai terminálokon történő vásárlások vagy készpénzfelvételes tranzakciók nem érintettek - írják a közleményben.
Hivatkoznak az Apple tájékoztatására, amely szerint semmilyen visszaélésre utaló jel nincs. Az ügyféladatokkal kapcsolatosan nem történt visszaélés, adatok nem kerültek veszélybe. Az Apple fogadja a kapcsolódó ügyfélmegkereséseket. Visszajelzésük alapján a technikai probléma miatt tévesen terhelésre került összegek visszatérítése folyamatban van - közölte a Magyar Bankszövetség.
MNB: minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön, miután szerdán az Apple jelentős mennyiségű jogosulatlan kártyás tranzakciót indított az ügyfelei felé.
Kiemelték, az eset jelenlegi információk szerint technikai problémára vezethető vissza, ugyanakkor az ügyfelek védelme és az elektronikus pénzforgalomba vetett bizalom fenntartása érdekében a jegybank figyelemmel kíséri az Apple szolgáltatásokhoz kötődő jogosulatlan fizetések ügyét.
A MNB felveszi a kapcsolatot az érintett intézményekkel, hogy mielőbb teljes képet kapjon a történtekről, és így meg tudja tenni a szükséges lépéseket a helyzet megfelelő rendezése, valamint a további hasonló esetek elkerülése érdekében - írják a közleményben.
A jegybank elvárja, hogy az érintett ügyfeleknek számlát vezető bankok a lehető leghamarabb vizsgálják meg az esemény részleteit, és a jogszabályoknak megfelelően járjanak el az ügyben.
A közleményben az MNB felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy aktívan használják a tranzakciós limiteket a bankkártyák és az átutalási szolgáltatások esetén egyaránt, csak a napi költéseikhez szükséges lehető legalacsonyabb értékeket állítsák be, amit csak indokolt esetben, ideiglenesen állítanak magasabbra egyes nagyértékű tranzakciók előtt. Fontos, hogy a kártyaadatokat az ügyfelek csak a legszükségesebb esetben mentsék el a kereskedők alkalmazásaiban vagy online felületein, és akkor is csak olyan kereskedőknél, amelyekről meggyőződtek, hogy megbízhatóak - írják a közleményben.
A jegybank az elektronikus fizetési megoldásokkal kapcsolatban azt javasolja, hogy az ügyfelek kiemelten figyeljenek fizetési adataik titokban tartására. Ha az ügyfél bármely okból ismeretlen fizetéshez kapcsolódó összeg zárolását, terhelését észleli a fizetési számláján, ezt haladéktalanul jelezze a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatójánál.
(24 - MTI)