A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az unokáját szexuálisan bántalmazó férfi büntetésének súlyosítására tett indítványt. Az ítélet szerint a férfi 2021 tavaszán rendszeresen felügyelt a kiskorú leánygyermek unokájára és annak testvérére, mert a gyermekek szülei több műszakban dolgoztak. A férfi ennek során kétszer szexuálisan közeledett a 11 éves alvó sértetthez, aki emiatt felébredt, ezért a vádlott felhagyott cselekményével. A vádlott magatartásának következményeként a kiskorú sértettet súlyos mértékű érzelmi és szexuális trauma érte.
Zoom
Illusztráció: iStock
A Szolnoki Törvényszék a vádlottat folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottat továbbá végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba. Azt is megállapította, hogy a vádlott a szabadságvesztés végrehajtásának elrendelése esetén a börtönbüntetésből legkorábban annak kétharmad része kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést jelentett be az ügyészség a vádlott terhére súlyosításért, valamint a vádlott és védője felmentés érdekében (!).
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú ítélet megalapozott, a vádlott cselekményének minősítése törvényes, azonban az elkövetés körülményeire, továbbá a súlyosító körülmények nyomatékára figyelemmel a próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés aránytalanul enyhe, a büntetési célok a vádlott esetében hosszabb tartamú, végrehajtandó szabadságvesztéssel érhetők el. Továbbá szükségessé válik a vádlott feltételes szabadság kedvezményéből történő kizárása.
Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt - közölte honlapján az ügyészség.