Bántalmaztak egy kisfiút a szolnoki kalandparkban, az ügyben nyomoz a rendőrség. A múlt héten történt esetről a Szoljon.hu hírportál számolt be, közölve, hogy Lits László, a parkot üzemeltető Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója feljelentést tett a rendőrségen.
Zoom
András Hunor Lehel, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI megkeresésére szerdán elmondta, hogy a Szolnoki Rendőrkapitányság nyomozást folytat garázdaság vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel egyéb információt a rendőrség nem ad - tette hozzá.
Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója ugyancsak szerdán telefonon az MTI-nek elmondta: az elmúlt hét második felében egy gyerekcsoport érkezett a régió leglátogatottabb kalandparkjába, amely teljesen be van kamerázva. Így a történtekről is felvétel készült, amelyen jól látszik, hogy egy felnőtt - mint kiderült, a csapat egyik felügyelője - felrúg egy kisgyermeket. Hozzátette: a felvételen az is látszik, hogy a kalandpark közelben lévő dolgozója épp nem látta az esetet, de érzékelte, hogy valami történt, néhány gyerek sírt is.
Az ügyvezető elmondta: a kolléga jelzése alapján visszanézték a felvételen a jelenetsort, hétfőn feljelentést tett, a rendőrség pedig azonnal intézkedett.
Frissítés: nem akart felmászni a pályára, ezért rúgta fel a kísérő
Egy másik településről érkező csoport kísérője volt az a férfi, aki múlt héten úgy felrúgott egy kisfiút a szolnoki kalandparkban, hogy az a fejére esett – tudta meg az RTL a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.-től. Tájékoztatásuk szerint az áldozat jól van már, az elkövető pedig azért bántalmazta őt, mert nem akart felmenni a mászórészre.
A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. tájékoztatása szerint a kisfiú azóta már jól van.
A hatóságok gyorsan intézkedtek, elkérték az üzemeltetőtől az érkező csoportok listáját, meghallgatták az animátorokat, így viszonylag könnyen azonosítani lehetett az elkövetőt. Az illető kilétére már a helyi Facebook-csoportokban is több tipp érkezett.
A Szolnoki Kalandpark évente több ezer vendéget fogad, ehhez hasonló eset még sohasem történt. Az esetről azt írták: „Szívesen látunk mindenkit, azt azonban nem gondoltuk, hogy az egyik vidéki csapat látogatása ilyen durva nyomot hagy bennünk. A gyerekekkel érkező felügyelő viselkedése nem elfogadható semmilyen körülmények között. A gyermekbántalmazás minden formáját elítéljük!”
2. frissítés: lemond a kitüntetett jakuza
Jászberényben pletykaszinten hamar elterjedt az elkövető személye, aki a város egyik ismert sportszervezetének vezetője. A sportegyesület elnöke, akinek Novák Katalin akkori államtitkár néhány évvel ezelőtt életműdíjat adott át, közleményben jelentette be, hogy lemond a tisztségeiről, írja a Szol24.
Zoom
Olvasóink elküldték a hős sensei adatait, kérésükre itt láthatók
Miután országos hírértéket kapott a kegyetlen tett, hamar kiderült az is, hogy jászberényi csoportról van szó, az Y Akadémia által szervezett nyári, napközis táborról, amelyre összesen 35 ezer forintért lehetett jelentkezni. A videó nyilvánosságra kerülése után nem sokkal az érintett kísérő, aki egyben az egyesület vezetője is hosszú évtizedek óta, közleményt adott ki a Facebookon, amelyben lemondott:
A különféle szervezetekből és az egyesületből lemondok minden tisztségemről és pozíciókról, hiszen méltatlanná váltam azok betöltésére. Fenti közlemény után kérem a családom és kollégáim kíméljék meg a méltatlan támadásoktól, személy szerint én vállalom a felelősséget, a sajtónak nem kívánok nyilatkozni.
A sportszervezet elnöke a rendszerváltás óta vezette a Yakuzákat, 2020-ban “Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” Életműdíjjal tüntették ki. A díjakat dr. Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át.
Zoom
3. frissítés: a Magyar Karate Szakszövetség felháborodását fejezte ki
A Magyar Karate Szakszövetség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében felháborodását fejezte ki a szolnoki kalandparki bántalmazás kapcsán, egyben elhatárolódott a gyermekbántalmazási esettől.
Azt írták: a szövetség és az egész magyar karatetársadalom mélységes felháborodással értesült a sajtóból a szolnoki kalandparkban történt megdöbbentő gyermekbántalmazási esetről, amely egy karatés edzőhöz köthető.
Kiemelték: az egész karatetársadalom, illetve közmegbecsülésnek örvendő, köztiszteletben álló karate mesterei elhatárolódnak a vállalhatatlan, "a karate szellemiségéhez, tanításához, erkölcsi mércéjéhez méltatlan" gyermekbántalmazási esettől.
A szakszövetség a fegyelmi, valamint az etikai és gyermekvédelmi szabályzatának megfelelő eljárásokat megindítja az érintettel szemben, és az eljárás lefolytatásának végéig eltiltja mindennemű karateoktatási tevékenységtől - olvasható a közleményben.
4. frissítés: leöntötte vízzel, majd megfenyegette a többi gyereket
A kisfiú először semmit nem mondott anyukájának a bántalmazásról, és bár a karateedzővel találkozott az eset után, ő sem vallott színt az anyukának arról, hogy mit tett a kisfiúval, mindössze annyit mondott, hogy „volt egy kis összeröffenésük, de rendezték”. Az internetre kikerült felvételből tudta meg a nő, hogy mi történt a szolnoki kalandparkban. Rosszul lett attól, amit látott, és azt szeretné, ha a férfi a szeme láttára kérne bocsánatot a gyerekétől, aki máig magát hibáztatja azért, amiért az edzője felrúgta.
Az RTL Híradónak megszólalt a bántalmazott kisfiú anyja, Tóthné Nagy Judit, aki bár egy nappal ezelőtt még nem volt biztos abban, hogy interjút akar adni, most mégis meggondolta magát, mert „ez nem egy egyszeri eset volt, és dühít, hogy ilyen előfordulhat”.
„Semmit nem tudtam az egészről. Annyit tudtam, hogy veszekedett valakivel, és amikor csütörtökön mentem érte, az edzővel nem találkoztam, csak az egyik kislány mondta, hogy Rolival volt egy kis gond. Leguggoltam hozzá, azt kérdeztem rögtön, hogy milyen volt a tábor. Mondta, hogy jó. És kérdeztem, milyen volt Szolnokon a kalandpark – azt mondta, hogy az nem volt jó. (…) Csak azt mondta, hogy összeveszett az egyik kisfiúval” – mesélte az anyuka.
Aztán pénteken találkozott az edzővel, akivel arról beszélt, hogy szeretné edzésre járatni a gyerekét, de ott szintén nem tudott meg semmit.
– Ő csak egy rövid jellemzést adott a gyerekről, hogy nem egy erős testalkat, de nagyon okos, nagyon intelligens, alázatos, és hogy volt egy kis összeröffenésük, de rendezték – fogalmazott.
Kedden szerzett az anyuka tudomást az esetről, amikor a felvétel kikerült az internetre. „Azt hittem, hogy ott csuklok össze, gyomorgörcs és az összes szőr állt rajtam, mert én erről semmit nem tudtam. Odahívtam Rolit, és kérdeztem, hogy mi volt, mondja el nekem. Akkor már elmondta. Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is – idézte fel a beszélgetést kisfiával.
Az anyuka azt szeretné, ha a férfi a szeme láttára kérne bocsánatot a kisfiútól.