Pár nappal azt követően, hogy a Medián közzétette nagy visszhangot kiváltó felmérését, amelynek alapján úgy tűnik, a Tisza Párt hibahatáron belül közelítette meg a Fideszt, a többi párt pedig bezuhant az ötszázalékos parlamenti küszöb alá, vagyis kétpártrendszerre van kilátás, az IDEA Intézet is készített egy fölmérést, amely egyelőre csak DK-s képviselők Facebook-bejegyzéseiben elérhetők, az intézet honlapján még nem. Ez a mérés tendenciájában hasonló, de eléggé eltérő adatokat tartalmaz – írja a Magyar Hang.
Az IDEA eredményei így összegezhetők: a Fidesz és a Tisza közötti különbség csökkent az EP-választás időszakához képest, nyár végén a két párt szavazati arányai közt a teljes népesség és a biztos szavazó, pártot választani tudók körében is öt százalékos. Ha szeptember végén választásokat tartottak volna, akkor a DK és a Mi Hazánk is a Parlamentbe jutott volna. Az IDEA ezt az augusztus végén, szeptember elején rögzített, 1500 ember online megkérdezésével készített országosan reprezentatív felmérésére alapozza.
Zoom
Kép: Facebook
Részletesebben: a Fidesz 28 százalékon áll a teljes népességben, a biztos szavazók körében 39 százalékon. A Tisza ugyanilyen adatai: 23 százalék, illetve 34 százalék. Az IDEA mérései szerint a DK a pártot választani tudók körében 8, míg a Mi Hazánk 7 százalékot ért volna el szeptember elején, vagyis – jegyzi meg az intézet – e két kisebb párt helyzete valamelyest stabilizálódott az elmúlt időszakban.
Nem véletlen, hogy a DK-sok, köztük Gréczy Zsolt képviselő is szükségesnek tartotta, hogy posztoljon erről, pár napja ugyanis a Medián sokakban az Orbán-kormány megbuktatásának lehetőségét megcsillantó, másokat, köztük a DK-t is elborzasztó eredményt tett közzé, amelynek lényege: júliusról szeptemberre tovább szűkült a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség, a teljes szavazókorú népességben 11-ről 5 százalékpontra csökkent a két párt közötti távolság, 30-ról 25-re, a választani tudó biztos szavazók körében pedig még ennél is dinamikusabban, 12-ről 4 százalékpontra, 43-ról 39-re. A Tisza szívóhatása akkora, hogy jelenleg a Fideszen, valamint Magyar Péter pártján kívül egyetlen párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ez a folyamat a kétpártrendszer kialakulása felé mutat. Drámai volt ezen belül a DK visszaesése, hiszen júliusban még 9 százalék feletti eredményt mért a Medián, most pedig azt állapította meg, hogy alig 3 százalék felett vannak.
Ez megüthette a pártelnököt, Gyurcsány Ferencet is, aki egy mai Facebook-posztjában így reagált: „a mi ellenfeleink nem a számok, hanem ez a rendszer. Orbán rendszere. Gondolom, van, akit elbizonytalanít egy rossz közvélemény-kutatási adat. Engem inkább megacéloz. Akkor most dolog van. És mi tenni fogjuk a dolgunkat.” A pártelnök felidézi, hogy egy nyugdíjas megkérdezte tőle, mi ez a három százalék, amire azt válaszolta, hogy nincs ember, aki szeret ilyet olvasni, de „ugye, azt szoktuk mondani, hogy egy mérés nem mérés”. Ám épp írás közben járhatott, amikor megkapta az IDEA felmérését, mert szövegét így folytatja: „Még éppen igazítottam valamit itt ezen a szövegen, amikor jött egy nyilvános adat, miszerint egymagunk, a DK most nyolc százalékon van, egymagában annyian támogatják, mint ahányan júniusban a hárompárti szövetségre szavaztak. Az adatok lehetnek fent és lent. Egy valami nem lehet lent: az elszántság, hogy csinálunk egy jobb országot. És talán fura, de mindezek után ez az elszántság ma nagyobb bennem, mint bármikor az elmúlt években.”