Egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki kedden a Pécsi Ítélőtábla egy férfira, aki egy mobiltársaság értékesítési partnereként dolgozott, és az ügyfelek adataival üzletelt 2021-ben - közölte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az MTI-vel.
A vádhatóság közleménye szerint a férfi ügyfélszolgálati munkatársként dolgozott, beosztásánál fogva hozzáfért az előfizetők személyes adataihoz.
A férfi anyagi ellenszolgáltatásért felajánlotta a Dominikai Köztársaságban élő és online csalásokat elkövető társának, hogy átad számára bizalmas ügyféladatokat, amelyekkel a bankszámla feletti rendelkezést ellenőrző biztonsági intézkedéseket ki lehet játszani. A kriptovalutában történő kifizetés ígéretének ellenében a vádlott végül három ügyfél adatait szerezte meg és küldte el a csalónak jogosulatlanul.
A korábban elsőfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék vesztegetés elfogadása és személyes adattal visszaélés miatt egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat.
A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványára a táblabíróság kedden felfüggesztett helyett végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki az online csalónak személyes adatokat eladó ügyintézőre. Az ítélet jogerős.