Hibázott a mentésirányító az Országos Mentőszolgálat szerint, amikor egy súlyosan vérző nő 6 órán keresztül hiába várt mentőre, majd a vérveszteség miatt meghalt, írja a 24.
Amint azt október közepén mi is megírtuk, a krónikus belgyógyászati osztályon fekvő nő átszállítását az ott dolgozó, vezető beosztású orvos sürgette, mondván, műtétre van szükség, ám a vérző beteg végül csak a mentők hívása után hét és fél órával jutott el a Honvédkórházba.
A budapesti kórházak közötti késedelmes mentőszállítás kapcsán indított belső vizsgálat személyi felelősséget állapított meg. A munkáltatói intézkedések folyamatban vannak – idézte az RTL Híradó az Országos Mentőszolgálat közleményét.
Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő úgy véli, a többszöri segélyhívás valószínűleg nem ugyanahhoz a mentésirányítóhoz futott be, ezért nem tartja valószínűnek, hogy egyetlen munkatárs hibázott. Szerinte az eset az egész mentésirányítási rendszer hibájára utalhat, és nem egyedi. „Olyan dolgozók ülnek adott esetben mentésirányításban, akik erre a munkára nincsenek jól felkészítve. Elég magas a fluktuáció ebben a munkakörben. Megfelelő mennyiségű személyezettel lehet ezt a rendszert működtetni. Ehhez az kell, hogy tisztességes bérezésük legyen az ott dolgozóknak és tisztességes munkakörülményeik” – vélekedett az ügyet elsőként nyilvánosságra hozó szakember.
Az Országos Mentőszolgálat az esettel kapcsolatban azt is közölte, hogy az ügyben felelős munkatársuk mentésirányítói tevékenységre vonatkozó, érvényes szakmai eljárásrendet, szabályzatot sértett meg.