Nem oszt, nem szoroz
A lopott ajánlószelvényekre aláírás hamisítását természetesnek tartó Janás Ferenc abszurd módon az SZDSZ választási bizottsági delegáltja a Ferencvárosban, tehát a törvényesség felesküdött őre. A Jobbik indítványozza a testületben, hogy az szólítsa fel lemondásra őt és John Emese képviselőjelöltjét is, illetve a bizottság ismét tegyen feljelentést. Janás legutóbb az Állami Nyomda vizsgálatát próbálta megakadályozni, John pedig 2002-ben nem támogatta választási bizottsági tagként egy kisebb kopogtatócédula-hamisítási ügy kivizsgálását, melyben végül a rendőrség utólag megállapította, hogy igenis visszaélés történt.
A Hír TV-ben bemutatott, rejtett kamerás felvétellel leleplezett Janás Ferenc nemcsak az SZDSZ ferencvárosi elnöke és az Országos Tanács tagja, hanem a szélsőséges törpepárt delegáltja is a helyi választási bizottságba. Az esküjét is megszegő politikai bűnözőnek nincs helye a testületben, ezért a Jobbik indítványozza, hogy a bizottság közleményben szólítsa fel lemondásra őt és John Emese képviselőjelöltjét is. Az SZDSZ jogerős nyilvántartásba vétele után más lehetőség a visszaléptetésre sajnos már nincs, választójogi szempontból csak erkölcsi kötelességük a lemondás, a büntetőjog terén viszont ismét bizottsági feljelentést szorgalmaz a Jobbik betöréses lopás, okirat-hamisítás és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt (ha ezúttal nem szavaznák meg a jobbikos javaslatot, akkor a párt fordul közvetlenül a rendőrséghez).

Lassan megszokhatjuk... Összenő, ami összetartozik!

John Emesét több más erkölcsi teher is húzza lefelé az SZDSZ lejtőjén. Kampányát azzal kezdte, hogy megtévesztő, narancssárga színnel vastagon nyomott, de csak apró SZDSZ-logóval ellátott borítékokban kérte visszaküldeni az ajánlószelvényeket, a párt postaköltségén. Ezek után nem volt valószínűsíthető, hogy még durva csalásokra is hajlandóak lesznek, és a minden leadott kopogtatócédulát ellenőrző számítógépes rendszer szerint sem volt kimagasló az adattartalmilag hibás szelvények aránya. (Ettől függetlenül a Jobbik utólag megvizsgálta a cédulákat, de azok láthatóan nem hamisítványok, az aláírások eredetiségéről pedig csak a rendőrség tud meggyőződni.)
2002-ben pedig Budapest 17. országgyűlési egyéni választókerületének SZDSZ-es választási bizottsági tagjaként John Emese nem támogatta Novák Előd hasonló leleplezését: akkor egy kisgazda jelölt próbálkozott a csalással, sikeresen, mert a bizottság lesöpörte a vizsgálatot, ámbár a rendőrség utólag megállapította a hamisítást.
Most a három csaló leleplezésekor Janás Ferenc volt a választási bizottságban az egyetlen, aki nem is volt hajlandó megtekinteni az ajánlószelvények hamisítását bizonyító, Jobbik által bemutatott fénymásolási-nyomtatási különbségeket a cédulákon. Sőt az Állami Nyomda vizsgálata ellen is obstrukciós kifogást emelt, mondván: ha erről határoz a bizottság, az is megfellebbezhető, így meg kell várni annak jogerőre emelkedését (akár 12 nap), csak utána vizsgálódhat a nyomda, viszont mivel három napon belül döntenie kell a bizottságnak az ajánlószelvények elfogadásáról, így erre nincs is mód. 

A rejtett kamerás felvétel magyarázatot adott arra, hogy az SZDSZ miért adta be korábban az akkor értelmetlennek tűnő panaszát egy „provokációra”, miután ezek szerint már akkor sejtették, hogy lebuktak. Janás Ferenc most azzal takarózik: „Bizalmi légkört akartam kialakítani vele, hogy kiderítsem, kinek dolgozik és mi a szándéka, ezért kezdtem vele a hamisításról beszélni.” Ha Janás Ferenc nem egy beépített rendőrnyomozó, titkosügynök, akkor ezt a magyarázatát az őszödi beszéd kiszivárgása óta kormányzati szintre emelt mellébeszélések és hazugságspirálok sorába tudjuk csak sorolni. A Jobbik felkérte a Hír TV-t, hogy a vágatlan felvételt bocsássa a választási bizottság rendelkezésére, mely december 31-ei, nyilvános ülésén (11 órától a Bakáts téri polgármesteri hivatalban) pontot tehet az ügy végére.

Szegedi Csanád szolidaritást vállalt a közmunkára ítélt Novák Előddel. Képünkön még csak a falfirkáktól tisztítják meg Budapestet, azonban kampányukban most mást is ígérnek...

Nem mehetünk el ugyanakkor amellett, hogy míg az SZDSZ vélhetően teljesítménybérezést (2000 Ft/cédula) adott feketemunkásainak, addig a Fidesznek ajánlószelvényt gyűjtők most óradíjat (700 Ft) kaptak, amit egy volt helyi alelnökük, képviselőjelöltjük panaszára indított vizsgálatban nyolc napja el is ismert a Fidesz (ha esetükben legalább nem feketemunkáról volna szó, illene most közzétenniük valami elszámolást). A Jobbik szerint mindkét módszer etikátlan, és jogszerűségük is kérdéses, hiszen ilyen jogértelmezéssel a cigány kopogtatócédula-dílerek által közvetített, gyakran több száz ajánlószelvény megvétele is törvényes lehet.
Novák Előd
a Jobbik delegáltja a Bp. 12. OEVK Választási Bizottságba
Szegedi Csanád
a Jobbik ferencvárosi képviselőjelöltje, alelnök