Novák Előd és Sneider Tamás személyében két új alelnökkel bővült a Jobbik Magyarországért Mozgalom Országos Elnöksége. A párt 6. születésnapján, most szombaton tartotta a VI. Kongresszusát, mely több pontban szigorította a Jobbik Alapszabályát. A küldöttgyűlésén alakult meg az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége is.

Az alapító nyilatkozat aláírása utáni, örömteli pillanatok
A Jobbik rohamos fejlődése miatt két új alelnököt választott a Kongresszus. (Az ezirányú Alapszabály-módosításra még a június 27-ei Kongresszuson sor került - Kuruc.info szerk.) A 605 regisztrált küldött 564 érvényes szavazatából Novák Előd sajtófőnök 349-et, Sneider Tamás Heves megyei elnök, egri önkormányzati képviselő 326-ot kapott, így velük bővült az Országos Elnökség. Versenyben volt még Bana Tibor Vas megyei elnök, aki 224 szavazatot kapott, és Tóth Péter Csongrád megyei elnök 184 szavazattal. (Az induláshoz szükséges, 10%-ot meghaladó jelölést megkapta Gőbl Gábor is, a Jobbik soproni elnöke, a Moby Dick együttes gitárosa, de kampánybeszédében visszalépett a szintén nyugat-magyarországi Bana Tibor javára, aki azonban még így sem tudta beérni Sneidert. Novák megválasztása nem volt kérdéses, miután a jelölések 73%-át megkapta - a szerk.)

A négy alelnökjelölt
A Kongresszus szinte egyhangúan, bőven a szükséges kétharmad feletti támogatással módosította Alapszabályát, aminek keretében több egyedülálló döntésre is sor került. A Jobbik – Magyarországon egyedüli pártként – országgyűlési képviselői számára megtiltotta az önkormányzati tisztségek betöltését (se polgármester, se képviselő, se külsős bizottsági tag nem lehet, aki honatya lesz - a szerk.). A jövőben nem válhat az új erő tagjává olyan ember, aki az MSZP-ben, az SZDSZ-ben és a Munkáspártban valaha, az MDF-ben pedig 2006 után is tagsági viszonnyal rendelkezett (az Alapszabály már korábban is kizárta a tagságát az egykori MSZMP- és KISZ-vezetőknek, a Munkásőrség, az ÁVO és az ÁVH tagjainak, valamint III/III-asoknak stb.), viszont a Jobbik megnyitotta kapuit a határon túli és az emigrációban élő magyarok számára is (ez még nem jelent határon túli alapszervezeteket, de ebbe az irányba halad a párt, persze jogharmonizációs problémák is lehetnek még - a szerk.).
Szabó Gábor
a Jobbik választmányi elnöke

Már a regisztráció is egy profi párt képét sugallta

A Himnusszal kezdődött a Kongresszus

A pártelnök javaslatára Szabó Gábort választotta meg levezetőnek a küldöttgyűlés



A vendégek a küldöttek mögött voltak

Profi tolmácsolás folyt a külföldi vendégeknek

Bruno Gollnisch, a francia Nemzeti Front ügyvezető alelnöke, főtitkára, EP-képviselő, Le Pen utóda

Dúró Dóra oktatási és kulturális kabinetvezető a küldöttek közt

Balczó Zoltán tartotta meg az EP-delegáció beszámolóját

Gollnisch a szerveződő pártszövetség potenciális elnöke


Kovács Béla, a Jobbik Külügyi Kabinet elnöke szervezte meg és jelentette be a pártszövetség megalakulását

Az aláírás ünnepélyes pillanata

Szünet a kongresszuson, háttérben egy képernyő a vendégeknek

A jobbikos reklámtárgyak kínálatán még van mit bővíteni

A szünetben sajtótájékoztató volt

Kivételes médiadömping

Kovács Béla az aláírt nyilatkozattal


Fehér Zsolt, a mandátumvizsgáló és jelölőbizottság elnöke ismertette az alelnöki jelöléseket. Bárki indulhatott, bemutatkozó levelét mindenkinek közzétették egy belső rendszeren keresztül, majd aki a jelölések 10%-át megkapta, a Kongresszusra került

Bana Tibor alelnökjelölti kampánybeszéde

Gőbl Gábor beszéde végén bejelentette: visszalép a szintén nyugat-magyarországi Bana javára

Novák Előd mintegy 73%-nyi jelöléssel járt élen

Sneider Tamás is negyed órát kapott a bemutatkozásra

Tóth Péter volt abc-rendben az utolsó

Titkosan választottak alelnököket

Az Alapszabály-módosításokról nyílt szavazással döntöttek

Szabó György, a szavazatszámláló bizottság elnöke ismertette az alelnökválasztás pontos eredményét (ld. fenti beszámolónkat)
(Kuruc.info)