Lehet, hogy nem mindenkinek egyértelmű, miért is a spanyol nagykövetség elé vonulunk.
Nos, a spanyol ingatlanfejlesztések és építőipar terén észlelhető meglehetősen negatív jelenségekkel foglalkozik az Auken-jelentés,melyben többek közt az olvasható, hogy az ingatlanfejlesztők gyakran az önkormányzatokat korrumpálva termőföldeket minősítenek át, és így óriási haszonra tesznek szert.
A megvalósuló (ha megvalósul...) fejlesztések nem veszik figyelembe a természeti és épített környezetet, a helyi kulturális és társadalmi értékeket, és egybefüggő urbánus zónák alakulnak ki.
A brit sajtó részletesen foglalkozik a témával, míg a magyar sajtóban erről nem nagyon lehetett olvasni. Ennek az is az oka, hogy a felépített otthonokat elsősorban külföldi állampolgárok számára építik. Van pl. egy apró falu kb. 150 lakossal, amely mellé egy 7500 lakást és 3 golfpályát építenek...
Nagyon úgy tűnik, hogy nálunk is ezeket a módszereket szeretnék meghonosítani. Ez nem vet túl jó fényt Spanyolországra. Erre a jelenségre szeretnénk finoman felhívni a nagykövet figyelmét.
Mint ismeretes, a Pátyon február 28-án tartott népszavazáson a szavazók 65%-a elutasította a Grupo Milton beruházását, amit - a népszavazás eredménytelenségére hivatkozva és annak eredményét teljes mértékben figyelmen kívül hagyva - a képviselő-testület később 3 "nem" szavazat mellett elfogadott.
Omray Ferenc, Páty Nem Eladó Civil Összefogás