Adócsalás gyanúja miatt őrizetbe vették Koltai Gábor filmproducert (Koltai Róbert fiát), tudta meg az MTV híradója. A Vám- és Pénzügyőrség (VP) nyomozása során kiderült, a producer társaival együtt tüntette el az állami támogatások egy részét.
Koltai és négy társa fantomcégek és fiktív szerződések felhasználásával próbálta kijátszani a támogatásokat, amelyeket eredetileg a filmgyártás elősegítésére kaptak az államtól.
A VP-nyomozók szerint Koltai Gábor és társai több mint kétmilliárd forint kárt okozott az államnak.
A producer elleni nyomozás még tavasszal vette kezdetét egy APEH-feljelentés nyomán. Akkor többek között Koltai Gábort és a szintén producer Imgrund Gábort kezdték vizsgálni a vámnyomozók, elsősorban Imgrund három dimenziós rajzfilmjei ügyében.
"A nyomozás eddigi adatai szerint a mozifilmek forgalmazásával, értékesítésével foglalkozó gazdasági társaságok offshore cégek beiktatásával, illetve fiktív számlák felhasználásával 2,3 milliárd forinttal rövidítették meg a költségvetést." – nyilatkozta az MTV híradójának Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.
Koltai Gábor a nagyjátékfilmek mellett producerként az animációs műfajban is érdekelt; a vámnyomozók most elsősorban ezeket az animációs produkciókat vizsgálják.
Ellenőrzik többek között a Fargon, a Zigzag, a Micropolis és a Nyuszó című 3D-s animációs film számláit. A VP gyanúja szerint a filmek három producere fiktív számlákkal igazolta az állami támogatás elköltését.
A pénzügyőrök csalással, adócsalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják Koltaiékat. A három producert a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, két másik gyanúsított szabadlábon védekezhet.
(Híradó nyomán)