Büszke magyar gyökereire, ezért Joseph „Yossi” Fischer számára érzelmi kérdés a könnyített honosítás. – Az apám is, aki ügyvéd, régóta várta ezt a lehetőséget. Először az apám adja be a kérvényt, majd én. Jó lenne, ha a három gyermekem is követné a példámat – mondta a Népszabadságnak az egyik vezető izraeli utazási iroda, az IDB Tourism 49 éves vezető menedzsere.

Volt már küldöttség a Parlamentben is - fideszes elnöklettel

Fischer családja Újvidék környékéről származik: 1946-ban vándoroltak ki Palesztinába. Sajnálja, hogy nem beszél magyarul, de büszkén mesél nagyapjáról. (Pedig a magyar nyelv ismerete alapfeltétel kellene hogy legyen a törvény szerint. Vagy nem mindenkinek, s ha netán rá mer kérdezni valaki, akkor jön a nácizás? - a szerk.) A néhai Fischer Mátyás őrnagyi rangban, az I. világháborúban a Monarchia hadseregében harcolt, a fronton megsebesült. Azon kevés zsidó származású magyar tisztek közé tartozott, akiket ki is tüntettek.
Josef Weiss, Magyarország jeruzsálemi tiszteletbeli konzulja is úgy látja: nagyon sok magyar gyökerű – főleg erdélyi, vajdasági vagy kárpátaljai felmenőkkel rendelkező – izraelit érdekel a könnyített honosítás. Úgy gondolják, hogy miután maguk vagy felmenőik egykor magyar állampolgárok voltak, s magyar állampolgárként élték át a holokausztot, a könnyített honosítás megilleti őket. Számos családban a fiatalok buzdítják az idősebbeket – tette hozzá.
Az izraeli magyarországi eredetű diaszpórát 200 ezer fősre teszik, közülük mintegy 15 ezren már korábban kettős állampolgárok lettek. A tel-avivi magyar nagykövetségen az érdeklődés egyelőre nem lépi túl a várakozásokat. – Inkább információt kérnek, de idővel valószínűleg egyre több kérelmet fognak benyújtani – mondta Szentgyörgyi Zoltán nagykövet. Tapasztalatai szerint az első napokban érdeklődők többsége az idősebb korosztályból kerül ki, akik számára érzelmi kérdés, hogy újra magyar állampolgárok lehessenek. (A fiatalok számára pedig gyakorlati kérdés, hiszen könnyebben át tudnak majd telepedni az új hazába, ha forró lesz otthon a talaj - a szerk.)
(Nol nyomán)
Kapcsolódó: