Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter január 13-án, csütörtökön délelőtt fogadta Füzes Oszkárt, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetét, aki ismertette Magyarország uniós elnökségi prioritásait.


A nagykövet tájékoztatta Kelemen Hunort, hogy a magyar kormány számára nem megfelelő a kulturális tárca által javasolt korábbi időpont a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport felavatására. (Ennyit ér a Fidesz-kormány szava. Szőcs Géza államtitkár korábban elfogadta Kelemen javaslatát, hogy a magyar kultúra napján adják át a szoborcsoportot, ráadásul ez komoly fegyvertény lett volna a területrabló magyargyűlölők ellen is, akik románnak tartják Mátyást, hogy ne csak jöttmentek és közönséges rablógyilkosok szerepeljenek történelmi hőseik között - a szerk.)
„Amennyiben az időpont nem megfelelő a Magyar Kormány számára, azt javaslom, hogy Mátyás király restaurált szobrát február 23-án, a magyar uralkodó születése napján avassuk fel. Úgy vélem, hogy mivel a felújítás közös erőfeszítéssel történt, ezért ünnepelnünk is együtt kell. Nagyon remélem, hogy az általam javasolt, új időpont megfelel a magyar félnek és hamarosan egyeztethetünk az ünnepi esemény részleteiről”- mondta Kelemen Hunor.
(Manna nyomán)
A HVIM közleménye:
Felháborodva értesültünk arról, hogy elhalasztják a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport január 22-i, a magyar kultúra napjára tervezett felavatását. Mivel tudomást szereztünk arról, hogy a Noua Dreapta és néhány egyéb soviniszta, magyargyűlölő román szervezet tagjai arra készülnek, hogy az avatáson román jelképekkel jelennek meg, mintegy román királyként ünnepelve Mátyás királyt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetése mozgósítást rendelt el. Hetek óta tartó szervezkedés eredményeként mozgalmunk tagjai a történelmi Magyarország egész területéről készültek Kolozsvárra utazni, Belső-Magyarország és Székelyföld felől pedig buszokkal érkeztek volna január 22-én a szoboravatásra.
Információink szerint a román és a magyarországi titkosszolgálatok – tudomást szerezve a szándékunkról – közösen, összehangolt módszerekkel igyekeznek megakadályozni azt, hogy a mozgalmunk tagsága nagy számban jelen legyen az avatáson. Külön szégyen, hogy az elhalasztás hamis indoklását a magyar fél vállalta magára, ezzel sutba dobva a magyar kultúra napján kínálkozó történelmi lehetőséget is. Természetesen Mozgalmunk nem adja fel, és bármilyen új időpont esetén is tömegesen indulunk Kolozsvárra, ősi magyar jelképeinkkel és a következő, a székely himnuszból vett mondatot ábrázoló transzparenssel: „Jöjj hát, királyunk, itt vár a Te néped”.
Azért, hogy méltó választ adhassunk a készülődő, közös román-magyar titkosszolgálati akcióra, ezúton nyilvánosan is meghirdetjük és kérjük nemzettársainkat, hogy a világ minden részéről induljanak el és jöjjenek velünk együtt Kolozsvárra, legyünk olyan sokan, oly’ sok ősi magyar jelképpel, zászlóval, hogy elvesszen a tömegben a néhány román provokátor.
A HVIM vezérkara