Kósát is nevén nevezte
A Jobbik országgyűlési képviselője, Novák Előd újabb fideszes álláshalmozóra bukkant, ezúttal törvénytelenség is történt.
A nemzeti radikális párt politikusa elmondta, a kormánypárton belül annyi álláshalmozó van, hogy a Superman jelet is bele kellene rajzoltatniuk a pártlogóba. Hozzátette: az új kormányhivatalok vezetőinek jelentős része is álláshalmozó, ugyanis a minisztériumban végzett munkájuk mellett országgyűlési képviselőként is tevékenyked(het)nek.
Novák Előd sajtótájékoztatóján kifejtette, Sebestyén László, a kormánypárt parlamenti politikusa jelenleg is az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek Zrt. fejlesztési és karbantartási igazgatójaként dolgozik. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény ráadásul kimondja, hogy a képviselők tisztségük ellátásával egy időben nem tölthetnek be igazgatói posztot állami cégeknél. Sebestyén László viszont mindkét tisztséget ellátja, legfrissebb vagyonnyilatkozata is arról tanúskodik, hogy igazgatóként egymillió forintot keres. Ez a tény viszont törvénysértést feltételez.
A Jobbik az ügy miatt az Országgyűlés Összeférhetetlenségi Bizottságához fordul. Emellett ilyen esetekben a házelnöknek fel kell függesztenie a képviselő mandátumát, amíg a helyzet jogilag nem rendeződik. Véleményünk szerint Sebestyén Lászlónak eddig felvett képviselői tiszteletdíját is vissza kellene fizetnie – jelentette ki Novák Előd.
A politikus emellett hozzátette, pártja a készülő Alkotmányban rögzítette volna, hogy az országgyűlési politikusok nem lehetnek álláshalmozók. Az alaptörvényben eltöröltették volna a parlamenti politikusokat megillető mentelmi jogot, valamint tisztségükből mindegyiküket vissza lehetett volna hívni - emlékeztetett Balatonőszöd szomorú tanúságára.
„A kormánypárt egy kivételével mind a negyvenkilenc módosító javaslatunkat, többek között a fenn említetteket is lesöpörte az asztalról. Így továbbra is szavatolja az álláshalmozás lehetőségét politikusainak” – nyilatkozta Novák Előd.
Végül kijelentette, véleménye szerint a szocialista képviselőknek is le kéne mondaniuk tiszteletdíjuk egy részéről, ugyanis kivonultak az alkotmányt előkészítő munkából, így az Országgyűlés jelen időszakában nem vesznek részt a törvényhozói munkában.
(Barikád, Kuruc.info)