A budapesti Tom Lantos Intézet ügye "sínen van", reméljük, hogy annak avatására Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is el tud jönni - jelentette ki pénteken Washingtonban Schöpflin György fideszes EP-képviselő, a leendő intézet kuratóriumának társelnöke.
Schöpflin György a Magyar Köztársaság képviseletében csütörtökön Washingtonban az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában vett részt Tom Lantos emléktáblájának felavatásán. Az eseményen jelen volt Joe Biden amerikai alelnök is, aki egyebek mellett rámutatott, hogy a "magyar származású" politikus az egyetlen olyan tagja volt az amerikai kongresszusnak, aki túlélte a "holokausztot".
A létrehozandó intézet kuratóriumának társelnöke közös vacsorán vett részt a Lantos család tagjaival, akikkel eszmecserét folytatott a központ működtetésről. Schöpflin György beszámolt arról, hogy a "Lantos Intézet ügye sínen van", mert napok kérdése, hogy a magyar kormány jóváhagyja költségvetését.
"Van remény arra, hogy nyitóünnepélyre eljön Hillary Clinton külügyminiszter is" - jelentette ki Schöpflin György, aki az MTI kérdésre elmondta, hogy az avatási ceremónia munkadátuma továbbra is május 26.
A politikus elmondta, hogy a kisebbségek jogainak védelmével és integrálásával foglalkozó intézet profilja még kialakulóban van, de tevékenységében központi helyet kap a "romaprogram", amivel az amerikaiak is egyetértenek.
Schöpflin György utalt rá, hogy a roma kisebbség életében a területi tudat nem meghatározó, viszont annál nagyobb jelentősége van a nagycsaládnak, ezért az amerikai feketék integrálási programjaiból az ő esetükben csak bizonyos elemeket lehet alkalmazni.
A Tom Lantos Intézet, valamint a Gyarmati István vezette Demokratikus Átalakulásért Intézet közös kuratóriumának társelnöke Kovács László, az Európai Bizottság volt tagja és volt szocialista külügyminiszter is.
Schöpflin György csütörtökön és pénteken megbeszéléseket folytatott az amerikai külügyminisztérium területileg illetékes vezetőivel és két washingtoni politológiai intézet szakérőivel. A megbeszéléseken felmerült téma volt a magyar médiatörvény és az új alkotmány kérdése, valamint az Európai Unió bővítése is.
(MTI nyomán)