Miért ajánlott fel egy fideszes rokona telket a Véderőnek? Miért indulna Eszes Tamás a polgámesteri székért Gyöngyöspatán? Miért húsvétkor toboroznak, gyakorlatoznak? - teszi fel a kérdéseket a Barikád, s meg is válaszolja a Jobbik médiuma alább. (A Kuruc.info mindegyik fél véleményének helyt ad.)
A Véderő toborzással egybekötött kiképzést tart a hétvégén Gyöngyöspatán. Információink szerint Eszes Tamás, a Véderő vezetője (saját megfogalmazása szerint magyarországi ideiglenes megbízott parancsnok) saját telkén tartja a rendezvényt. Eszes Tamás egyébként karrierjét a Magyar Gárdában kezdte, majd onnan kizárták.
A Gyöngyöspatán történt közbiztonsági problémára elsőként a Barikád TV hívta fel filmjével, ami rövidesen országosan ismertté vált. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai ezt követően a településen járőrszolgálatot szervezetek, ezzel segítve a közbiztonság helyreállítását; munkájuk eredményeként rendet tettek a településen. Külön hangsúlyozzuk: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) tett rendet Gyöngyöspatán, a Véderő a már helyszínen tartózkodó polgárőrökhöz csatlakozott.


Az SZJPE – ígéretéhez híven – segített a rend fenntartásában, majd, miután helyi szinten is megalakult a polgárőrség, elment Gyöngyöspatáról. A Véderő ezzel ellentétben maradt. Eszes Tamás a Véderő vezetője, azóta telek- és pincetulajdonos lett Gyöngyöspatán. Egy helyi lakos az elsők között ajánlott fel neki telket. Nyilván a véletlen műve, hogy ez a nagylelkű felajánló, Maka Attila sógora volt. Maka Attiláról csak annyit, hogy fideszes támogatottsággal lett független önkormányzati képviselő Gyöngyöspatán. (Kuruc.info frissítés: Olvasóinktól a Barikád nevében is elnézést kérve pontosítunk: csak képviselőjelölt volt. Apropó: a 6 mandátumra pályázó 18 indulóból mind a három jobbikos az utolsó ötben végzett, Juhász Oszkár polgármester-jelöltként 6%-ot sem ért el fél éve.) Az is nyilván a véletlen műve, hogy Maka a fideszes Balázs József országgyűlési képviselő köreihez tartozik. Arról nincs információnk, hogy Eszes végül melyik teleket kapta vagy vásárolta meg Gyöngyöspatán. Információink szerint egyébként ezen a telken tartják a kiképzést hétvégén. A Véderő kiképzésében és toborzójában az is érthetetlen, hogy mindezt egy hagyományos vallási, valamint magyar gyökerekkel egyaránt rendelkező ünnepre, húsvét idejére tették.
A képzést olyannyira komolyan gondolják, hogy felhívásukban "terepharcászati oktatás, önvédelmi ismeretek, fegyverismeret, lövészet elméleti és gyakorlati oktatása, katonai közelharc, erőnléti szintfelmérés, éjszakai harcászat, különböző taktikai feladatok elsajátítása-megoldása, járőrgyakorlat, és még számos honvédelmi ismeret szerepel".


Riasztópisztolyokkal és hatástalanított gépkarabélyokkal gyakorlatoznak.
Emellett a történet pikantériája, hogy információink szerint Eszes Tamás indulni szeretne a közelgő polgármester-választáson. Mint ismeretes, a korábbi településvezető, Tábi László egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.
Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai elnöke ma közleményben határolódott el a Véderőtől.
(Barikád)