Mágáék is tízmilliókat kerestek
Az idei évben 11 rendezvény összesen 22 napra bérleti díj nélkül kaphatja meg a Papp László Budapest Sportarénát. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) pályáztatás útján adja oda ingyen az intézményt, az úgynevezett Állami Eseménynapokhoz - köztük a Mága Zoltán nevével fémjelzett Budapesti Újévi Koncerthez.
Múlt vasárnap rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában az Összefogás Koncert Magyarországért című fesztivált. A rendezvény nem minősíthető egyértelmű sikernek, sajtóbeszámolók szerint csak pár száz néző vett részt a koncerteken a 12 500 fő befogadására is alkalmas Arénában. A dolog egyik érdekessége, hogy erre a rendezvényre is ingyen kapták meg a szervezők helyszínt, mivel a koncert is az úgynevezett Állami Eseménynapok körébe tartozik.
Az idei évre 11 eseményre - koncertekre, sportrendezvényekre, egyházi találkozókra - összesen 22 napra biztosítja ingyen a helyszínt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az események között megtalálhatjuk például a Budapest Tennis Classics nevű, szeptember végén megrendezésre kerülő tenisztornát, a szeptember 22-i Illés Lajos Életmű koncertet, a DJ Dominique nevével fémjelzett szilveszteri Integrált Sportnapot és Jótékonysági Koncertet, a decemberi OTP Bank Lovas Világkupát (ennek szervezője az a Lovas Show Kft., melynek egyik tulajdonosa a CBA-társtulajdonos Lázár Zoltán), vagy a 2012. évi Budapesti Újévi Koncertet, amit a Mága Zoltán ügyvezető (az MTV műsorvezetője) irányítása alatt álló Primarius Produkció Kft. szervez.
Profitorientált események is megkapják
Az Állami Eseménynapokról a korábbi Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2003-as utasítása rendelkezik. Az utasítás szerint: "A Minisztériumi Eseménynapok (állami eseménynapok) szerepe egyrészt megfelelő helyszín biztosítása az ország számára kiemelt jelentőséggel bíró sport- vagy egyéb esemény számára (olimpia, világbajnokságok, Európa-bajnokságok, magyar válogatott szereplése stb.), másrészt társadalmilag fontos (kulturális, vallási stb.) rendezvények támogatása a helyszín ingyenes biztosításával. A Minisztériumi Eseménynapok lehetőséget nyújtanak továbbá arra, hogy bizonyos állami rendezvényekre (például állami ünnepekhez kapcsolódó rendezvényekre) méltó keretek között kerüljön sor."
A rendezvényeket a sportlétesítmény - azaz a Papp László Budapest Sportaréna - ingyenes rendelkezésre bocsátásával támogatja az állam. Mint arról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Pénzcentrum.hu-t tájékoztatta, ez nem minősül pénzbeli támogatásnak, ugyanakkor a mindenkori üzemeltetői árképzésnek megfelelően pénzbeli értékben is kimutatható. Annak pontos értékéről azonban a tárca nem tud felvilágosítást adni, hiszen azt maga a minisztérium is térítésmentesen kapja.
Mint azt az alábbi táblázat is mutatja, az Állami Eseménynapok körébe profitorientált rendezvények is bekerülnek. A sport- és kulturális események szervezői pályázat útján juthatnak Állami Eseménynapokhoz. Az évi 22 napos keret felhasználásáról a beérkezett pályázatok alapján a nemzeti erőforrás miniszter dönt. Miután az események profitorientáltsága nem kizáró feltétel, így ezt az elbírálásnál a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem vizsgálhatja - derül ki a NEFMI válaszából.

Mennyibe kerül mindez?
Kérdés persze, hogy mennyibe kerülne a szervezőknek, ha fizetniük kellene az Aréna bérleti díját. Nyolcezer fő feletti rendezvényeknél 4,7 millió forint + áfa a minimum napi bérleti díj - derül ki az intézmény hivatalos honlapján található terembérleti konfigurációkból. A rendezvényekhez kapcsolódnak kötelezően igénybe vett szolgáltatások is - ezeknek a díjait a szervezőknek kell fizetniük. A technikai átalánydíj óránként 260 ezer forint, de fizetni kell például egy közmű átalánydíjat is.
Összehasonlításként: a Budapesti Újévi Koncertre 3000 és 35 000 forint közötti áron lehetett jegyet váltani. Az idei rendezvényre minden jegy elkelt, így az est jegybevétele a több tízmillió forintot is elérte.
(Pénzcentrum nyomán)