Bezár!
2020. július 2., csütörtök, Ottó, Jenő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:12 Nem hagyja magát az ügyészség: súlyosabb büntetést kér a kipaleverőnek10:41 Az antifa-néger anarchia vége: Seattle polgármestere elrendelte a város elfoglalt övezetének felszabadítását10:20 Karácsony pártocskája szerint ha menne ingyen pénz a putriba, az meghozná Lionkáék kedvét az iskolába járáshoz10:12 Orbán: nem engedünk be nem uniós polgárokat10:02 Elhunyt egy idős, krónikus beteg, kilenccel nőtt az igazolt fertőzöttek száma09:48 Kézfertőtlenítő miatt gyulladt ki több autó09:21 Megnyílt a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet08:52 Mississippi még a lobogóját is lecseréli a négerek kedvéért - Floyd és a többi bűnöző arcképét kellene az új zászlóra tenni08:18 Reméljük, a lányok adásvétele, verése és futtatása szintén bekerül az ET által kért "roma történelem"-oktatás fejezeteibe08:06 Lemészároltak huszonnégy embert egy mexikói drogrehabilitációs központban07:51 5 kegyetlen betegség, amit a helytelen ülés okoz (x)07:44 Az Egyesült Államokban ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma07:33 Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban06:53 Mostantól csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás készítmények22:47 Hadműveletet indított az arab szövetség a húszi lázadók ellen
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Nyirő József koporsójánál tisztelegtek a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

Reklám

Számos tisztelője rótta le kegyeletét Nyirő József író ravatala előtt szerda délelőtt a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az író munkásságát délután konferencia idézi fel a Magyar Írószövetségben.
Az 1953-ban Madridban elhunyt íróra emlékezők délelőtt tíz órától helyezhették el virágaikat a koporsónál, amely előtt díszőrség is tisztelgett. Az első órában mintegy félszázan rótták le kegyeletüket. Boér Zoltán, az erdélyi író újratemetésének egyik szervezője szerint Nyirő József dédunokái is megjelentek a ravatalnál.
A Nemzeti Sírkertbe várhatóan kora délután érkezik a Magyar Írószövetség delegációja, amely a magyar írók nevében helyezi el az emlékezés koszorúit. Az írószervezet tájékoztatása szerint a delegációt Szentmártoni János, a szövetség elnöke vezeti, a küldöttség tagja lesz továbbá Vasy Géza irodalomtörténész, korábbi elnök, Tóth Erzsébet író, költő, Turczi István költő, Mezey Katalin, az írószövetség elnökségi tagja, Medvigy Endre irodalomkutató, Végh Attila költő, író, Szakolczay Lajos kritikus, szerkesztő, Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus, Erős Kinga, a szervezet titkára, Zsille Gábor költő, műfordító és Tari István költő, író is.
A ravatalnál délután három óráig helyezhetik el a koszorúkat az emlékezők, ezt követően a Magyar Írószövetség székházában konferenciát tartanak Nyirő József munkásságáról.
Az író földi maradványait április elején hozták Madridból Budapestre. A koporsót az eredeti tervek szerint a csütörtök reggel hatkor induló Boldogasszony-zarándokvonat szállította volna Székelyföldre, ám a román vasúti igazgatóság bukaresti központja ehhez nem adta meg az engedélyt. A szervezők csütörtökre ígértek tájékoztatást, miként juttatják el a koporsót Székelyudvarhelyre, Nyirő József végső nyughelyére.
A külügyminisztériumnak engedelmeskedett a román vasúttársaság
A román közlekedési minisztérium tanácsosa azt mondta: a bukaresti külügyi tárca felszólításának tett eleget a román vasúti társaság, amikor megtiltotta, hogy a Nyirő József hamvait vasúton szállítsák "Románia területén".
A Romania TV hírtelevíziónak nyilatkozva Antonel Tudose elmondta: a CFR közölte a magyar vasúti társasággal, hogy az író hamvait szállító kegyeleti kocsit nem csatolhatják a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokvonathoz, amit a magyar fél tudomásul vett. A hírportál szerint Tanase közölte: a román külügyminisztérium felszólította a CFR-t, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Nyirő József hamvait ne szállíthassák vasúton.
A Hotnews beszámolt arról, hogy több erdélyi civil szervezet nyílt levélben kérte a román miniszterelnöktől, ne engedélyezze Nyirő József hamvainak újratemetését, mert szerintük az író "a fasiszta terror kiszolgálójaként zsidók és románok tragédiájáért felelős". A román külügyminisztérium sajtószolgálata hétfőn nem adott egyértelmű választ az MTI-nek, beengedik-e a román hatóságok az országba Nyirő József hamvait, ehelyett csak azt ismételték meg, hogy "nem értenek egyet" az emigrációban elhunyt erdélyi író tervezett székelyudvarhelyi újratemetésével.
Fráter Olivér, az újratemetés szervezője a román vasúti társaság révén megüzent bukaresti elutasítás tudomásul vétele után kedden bejelentette: az újratemetés azon rendezvényei, amelyek a román államvasutak részvételéhez kötöttek, például a gyergyószentmiklósi, máriaradnai, csíkszeredai ceremóniák, elmaradnak. Elmondta: változatlanul várják a román kormányzattól "szokásos diplomáciai csatornákon történő közlést", hogy a földi maradványokat miként lehet Romániába szállítani.
Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője ugyanakkor kijelentette: a temetés többi programja változatlan. Hangsúlyozta: a zarándokvonat személyszállító vonatként elindul a csíksomlyói búcsúra, csupán a kegyeleti kocsit nem viheti magával.
(MTI korrigálva)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready