Számos tisztelője rótta le kegyeletét Nyirő József író ravatala előtt szerda délelőtt a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az író munkásságát délután konferencia idézi fel a Magyar Írószövetségben.
Az 1953-ban Madridban elhunyt íróra emlékezők délelőtt tíz órától helyezhették el virágaikat a koporsónál, amely előtt díszőrség is tisztelgett. Az első órában mintegy félszázan rótták le kegyeletüket. Boér Zoltán, az erdélyi író újratemetésének egyik szervezője szerint Nyirő József dédunokái is megjelentek a ravatalnál.
A Nemzeti Sírkertbe várhatóan kora délután érkezik a Magyar Írószövetség delegációja, amely a magyar írók nevében helyezi el az emlékezés koszorúit. Az írószervezet tájékoztatása szerint a delegációt Szentmártoni János, a szövetség elnöke vezeti, a küldöttség tagja lesz továbbá Vasy Géza irodalomtörténész, korábbi elnök, Tóth Erzsébet író, költő, Turczi István költő, Mezey Katalin, az írószövetség elnökségi tagja, Medvigy Endre irodalomkutató, Végh Attila költő, író, Szakolczay Lajos kritikus, szerkesztő, Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus, Erős Kinga, a szervezet titkára, Zsille Gábor költő, műfordító és Tari István költő, író is.
A ravatalnál délután három óráig helyezhetik el a koszorúkat az emlékezők, ezt követően a Magyar Írószövetség székházában konferenciát tartanak Nyirő József munkásságáról.
Az író földi maradványait április elején hozták Madridból Budapestre. A koporsót az eredeti tervek szerint a csütörtök reggel hatkor induló Boldogasszony-zarándokvonat szállította volna Székelyföldre, ám a román vasúti igazgatóság bukaresti központja ehhez nem adta meg az engedélyt. A szervezők csütörtökre ígértek tájékoztatást, miként juttatják el a koporsót Székelyudvarhelyre, Nyirő József végső nyughelyére.
A külügyminisztériumnak engedelmeskedett a román vasúttársaság
A román közlekedési minisztérium tanácsosa azt mondta: a bukaresti külügyi tárca felszólításának tett eleget a román vasúti társaság, amikor megtiltotta, hogy a Nyirő József hamvait vasúton szállítsák "Románia területén".
A Romania TV hírtelevíziónak nyilatkozva Antonel Tudose elmondta: a CFR közölte a magyar vasúti társasággal, hogy az író hamvait szállító kegyeleti kocsit nem csatolhatják a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokvonathoz, amit a magyar fél tudomásul vett. A hírportál szerint Tanase közölte: a román külügyminisztérium felszólította a CFR-t, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Nyirő József hamvait ne szállíthassák vasúton.
A Hotnews beszámolt arról, hogy több erdélyi civil szervezet nyílt levélben kérte a román miniszterelnöktől, ne engedélyezze Nyirő József hamvainak újratemetését, mert szerintük az író "a fasiszta terror kiszolgálójaként zsidók és románok tragédiájáért felelős". A román külügyminisztérium sajtószolgálata hétfőn nem adott egyértelmű választ az MTI-nek, beengedik-e a román hatóságok az országba Nyirő József hamvait, ehelyett csak azt ismételték meg, hogy "nem értenek egyet" az emigrációban elhunyt erdélyi író tervezett székelyudvarhelyi újratemetésével.
Fráter Olivér, az újratemetés szervezője a román vasúti társaság révén megüzent bukaresti elutasítás tudomásul vétele után kedden bejelentette: az újratemetés azon rendezvényei, amelyek a román államvasutak részvételéhez kötöttek, például a gyergyószentmiklósi, máriaradnai, csíkszeredai ceremóniák, elmaradnak. Elmondta: változatlanul várják a román kormányzattól "szokásos diplomáciai csatornákon történő közlést", hogy a földi maradványokat miként lehet Romániába szállítani.
Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője ugyanakkor kijelentette: a temetés többi programja változatlan. Hangsúlyozta: a zarándokvonat személyszállító vonatként elindul a csíksomlyói búcsúra, csupán a kegyeleti kocsit nem viheti magával.
(MTI korrigálva)