Nem tervezik a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát a közeljövőben - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Ennek megfelelően a zsidó szervezetek kérésének sem tudnak eleget tenni, akik szeretnék elérni, hogy mellőzzék a szerintük antiszemita szerzőket a NAT-ból.
A Nemzeti alaptantervet a közelmúltban hagyta jóvá a kormány, egyelőre nem tervezik annak felülvizsgálatát - így reagált Hoffmann Rózsa a keddi kormányszóvivői tájékoztatón arra, hogy magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek előző nap felszólították a kabinetet: haladéktalanul vizsgálja felül az alaptantervet, és mellőzze abból Nyirő Józsefet, Sinka Istvánt, Szabó Dezsőt és Wass Albertet, mert meglátásuk szerint antiszemiták voltak.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, a négy író "a gyűlölet, az antiszemitizmus mételyét" terjesztette, és terjeszti ma is, ezért "nem fogadható el, hogy a magyar ifjúság oktatásának szerves részét képezzék".
Az oktatási államtitkár újságírói kérdésre kedden azt mondta: az említett szerzők nem a kötelezően tanítandó tananyag részét képezik. Nem tilos az iskolákban más szerzőket is tanítani, ezért az tiltakozók aggodalma "nem igazán megalapozott" - tette hozzá.
(MTI)