Ferenczi Gábor 2012. június 6-án beadott írásbeli kérdésében arról kérdezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy mikor kívánja a kormány kifizetni a felszámolás alatt álló Malév dolgozóinak járó juttatásokat.
A jobbikos honatya kifejtette, a dolgozók nem alamizsnát vagy segélyt kérnek, csupán jogos járandóságukat. A dolgozók nem értik, hogy egy állami vállalat felszámolása során hogyan hagyhatja a kormány - korábbi ígéreteivel ellentétben - az út szélén mindazokat, akik évtizedekig becsületesen, a legjobb tudásuk szerint szolgálták a Malévot.
Németh Lászlóné miniszter asszony válaszában leírta, hogy a dolgozók összes járandósága 7,3 milliárd forintra rúg, amely a volt Malév dolgozók kimagasló átlagkeresete miatt ilyen magas összeg. Azt természetesen nem tette hozzá, hogy ezeknek a dolgozóknak többsége kimagasló szakmai tudással, nagy tapasztalattal rendelkezik, nap mint nap az életét kockáztatta, és vállaikra hatalmas felelősség nehezedett, hiszen emberek tucatjainak élete és nagy értékű technika volt a kezükben. Ilyen körülmények között abszolút megérdemelt a "kiemelkedő átlagkereset". Úgy gondoljuk, hogy egy 43 évet szolgált pilóta nem a bérgarancia által maximált juttatást érdemli.
Ferenczi Gábor az egyébként a kormánypárti lózungokkal és csúsztatásokkal teli írásbeli válaszra ismételt kérdéssel reagált. Ezúttal felhívja a miniszter asszony figyelmét a felszámolás során tapasztalható visszásságokra. Még mindig nem készült el ugyanis - a Malév 2012. február 3-ai leállása óta - a felszámolási nyitómérleg, melyet a hatályos csődeljárásról és a felszámolási eljárásól szóló törvény is előír. A felszámolási biztos mégis ennek hiányában próbálta rábírni a hitelezőket, hogy felhatalmazzák az egyszerűsített felszámolási eljárás lefolytatására, melyet, ha a 2012. május 25-ei hitelezői gyűlésen jelenlévő hitelezők elfogadtak volna, úgy indult volna el a Malév rendelkezésre álló vagyonelemeinek értékesítése, hogy a felszámolási nyitómérleg hiányában meg sem lett határozva, hogy a vállalat milyen értékesíthető vagyonelemekkel rendelkezik.
A jobbikos honatya 2012. június 27-én leadott új írásbeli kérdésében kifejti, hogy a miniszter asszony által elmondott 7,3 milliárd forint jelentős részben adó és járulék, tehát a dolgozók járandóságainak rendezése után az összeg legnagyobb része visszafolyna az államkasszába. A dolgozók kifizetése tehát mintegy nettó 1,5 – 1,8 milliárd forint erejéig terhelné meg a költségvetést. A szakértők a Malév értékesíthető vagyonelemeit 2-3 milliárd forintra taksálják. Ferenczi Gábor hozzáteszi, a dolgozók nettó kifizetéséhez szükséges összeget az állam az értékesíthető vagyonelemek terhére is meghitelezhetné, hiszen a felszámolás lezárultával, a vagyonelemek értékesítéséből azt visszakaphatná. Bár a miniszter asszony korábbi válaszában közölte, hogy a dolgozóknak járulékokkal együtt mindösszesen járó 7.3 milliárd forint kielégítésére a felszámolási eljárás szabályai szerint lesz lehetőség, a volt Malév dolgozók mégis aggódnak, hiszen a Cstv. 62. § 1. bekezdése kimondja, hogy „Az adós vagyonából ki nem elégített hitelezői követelések teljesítéséért az állam nem felel”.
A képviselő rámutat, a felszámolás alatt álló nemzeti légitársaságunk dolgozói úgy érzik, hogy a kormány cserbenhagyja őket, és a II. Orbán-kabinet is felelős a 66 évet megélt vállalat csődbe jutásáért. A dolgozók által írt petíciót a miniszter asszony korábban nem vette át személyesen, választ azóta egyetlen kérdésükre sem adott.
A volt Malév dolgozóinak ügyét Ferenczi igyekszik napirenden tartani, így a jobbikos képviselő a két írásbeli kérdésen túl interpellációt is benyújtott a Nemzeti Fejlesztési tárcának. A Jobbik bízik abban, hogy a kormány nem kíván kibújni a volt állami vállalat dolgozói iránti felelőssége alól, és nem hagyja az út szélén a törvénytelenségek közepette jogos járandóságukat féltő korábbi dolgozókat. Szégyen ugyanis a Fidesz-kormányra és hazánkra nézve is, hogy egy magasan kvalifikált, 17.000 órát repült pilóta külföldön tud csak recepciósként elhelyezkedni, stewardessek pedig kertészként vagy ügyintézőként találnak állást. A légitársaság volt dolgozóinak jelentős része azonban továbbra is munkanélküli.
Galambos István - www.veszpremmegye.jobbik.hu