Tisztelt Szerkesztőség!
Erdélyi származású magyarként szeretném tájékoztatni (a jelenlegi kettős állampolgársági vitával kapcsolatban), hogy a Magyar Honvédséghez szerződéses katonának csak kizárólagos magyar állampolgárok jelentkezhetnek, még legalacsonyabb rangfokozatú katonának is.
Habár Erdélyben születtem, hétéves korom óta Magyarországon élek, mivel széles családunk erdélyi, s minden rokonunk ott él, nem akarunk lemondani az állampolgárságról, mert elképzelhető, hogy a jövőben valamelyik családtagunk Erdélyben kíván élni. Engem és testvéreimet sorköteles katonakötelezettség idején behívtak, besoroztak, annak ellenére, hogy kettős állampolgárok vagyunk. Szabályos egyetemi tanulmányaik alatt a testvéreim sok zaklató, fenyegető jellegű behívólevelet kaptak, állandóan tanulmányi igazolásokat kellett küldeni. Ingyen szolgálatra jó volt a kettős állampolgár, ha fizetni kellett a munkáért, akkor már nem jó. (Ez még a régi, rendszerváltás utáni félkommunista, potyaleső "honvédség" volt.)
A mostani idegen állampolgárokkal kapcsolatos baloldali médiakampány ellen jó lenne egy összehangolt kampányt indítani, amiben tájékoztatják a félrevezetett szavazókat, hogy kettős állampolgár nem lehet még a legalacsonyabb rangú katona sem. Némely országok kettős állampolgárai országgyűlési képviselőkhöz hasonló fontos pozíciókban méginkább nem lehetnek.
Zoom
Üdvözlettel:
Egy állampolgár