A Jobbik a forintosítási törvény visszavonásáért hirdet tüntetést péntekre. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke csütörtökön azt mondta: minden parlamenti eszközt kimerítettek a devizahitelesek érdekében, a forintosítást viszont annyira vállalhatatlannak tartották, hogy módosító javaslatokkal sem éltek. Jelezte: a civil tiltakozások hatását megvárták, azokra nem akartak "rátelepedni".
Kifogásolta, hogy a kormány képviselői nem vették át az érintettek petícióját, miközben több ezer ember hónapról hónapra harcot vív, hogy az indokolatlan banki áthárítások mellett talpon tudjon maradni.
A jobbikos politikus kifejtette: addig folytatják az utcai nyomásgyakorlást, amíg nem lesz érdemi változás. Arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a "pénzügyi szemetet legalizáló" törvényt, és üljön le tárgyalni a civilekkel.
Z. Kárpát Dániel a forintosítás legnagyobb nyertesének a jegybankot nevezte, ugyanakkor úgy vélte: a 100 milliárdos többletbevételből kártérítési alapot kell létrehozni azok megsegítésére, akiket már kilakoltattak vagy végrehajtás alatt állnak.
Értékelése szerint a kormány kettős mércét alkalmaz, mert akik éltek a végtörlesztéssel, azok sokkal kedvezőbb feltételeket kaptak, mint a hátrányosabb helyzetűek. Leszögezte: pártja továbbra is a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosításához ragaszkodik.
Az Országgyűlés kedden fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza- vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket. Az átváltási árfolyamot a június 16. és november 7. közötti jegybanki devizaárfolyam átlaga, vagy az MNB november 7-én jegyzett hivatalos devizaárfolyama közül választják ki az adósoknak kedvezőbbe.
(MTI)

A párt közleménye:
Utcára hív a Jobbik!
A nemzeti ellenzék pártja minden lehetséges eszközével tiltakozik a ma megszavazott, lényegében piaci áron történő forintosításról szóló javaslat ellen, amelyet a pénzügyi visszaélések legalizálásával egyenértékűnek tart. Álságosnak tartjuk, hogy a kormányzat a Kúria döntésével takarózik, mivel a szervezet állásfoglalása nem kötötte meg a kabinet kezét a forintosítási árfolyam tekintetében. Itt a Jobbik álláspontja szerint a felvétel napjának árfolyamán kellett volna átváltani az összegeket, visszajuttatva a károsultaknak az utolsó indokolatlanul elvett forintjaikat is.
A Jobbik nem támogathatta az úgynevezett „fair bankokról” szóló javaslatot sem, hiszen az még mindig magában foglal számos olyan „aknát”, amely alapján a bankok egyoldalúan háríthatnak át díjakat és költségeket ügyfeleikre, márpedig az ügyfelek jelen kiszolgáltatott helyzetében a Jobbik egyetlen hasonló terhelés lehetőségének helyben hagyására sem adhatja áldását.
Mivel a parlamenti tiltakozás lehetséges formáit kimerítettük, képviselőink a tegnapi és a mai napon is csatlakoztak a Kossuth téren tüntető károsultakhoz, továbbá pénteken 16 órára minden szimpatizánst és a bankok által kifosztott polgárt várunk a Szabadság térre, a Bank Center elé, hogy markáns kiállással megállítsuk a kormányzat az érintett bankokkal összejátszó paktumpolitikáját.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke