Valami hiányzik belőle: egy kis ólom
Éles hangú vitába bonyolódott a TV2 reggeli műsorában Moldova György és Havas Henrik. A szópárbaj eredetileg egy Kádárról és az újratemetéséről szóló beszélgetésnek indult volna, Moldova azonban rövid idő alatt több megdöbbentő kijelentésre ragadtatta magát.

Havas akkor lepődött meg igazán, amikor Moldova kijelentette: tudja, hogy milyen a Kádár-korszak megítélése, Kádár mégis az ő proletárszentjük volt.

Amikor a riporter erre rákérdezve megemlítette a brutális állami terrorral kivégzett Nagy Imréék esetét, ezzel példázva, hogy ez az elnevezés enyhén szólva is visszás, Moldova csak nevetett.

(Stop - TV2)


Régebben írtuk:

Botrány: Moldova helyesli Kádár vérengzését!

Fasiszta nyílt politikai demonstrációnak nevezte Kádár János sírjának megrongálását Moldova György a közszolgálati televízió reggeli műsorában. A köztudottan baloldali kötődésű író felháborítónak nevezte ezt az eseményt, az egykori kommunista politikusról azt mondta: „Kádár akiket felakasztatott, azt nagyon helyesen tette."

Az egyik riporteri kérdésre, miszerint „Mi van akkor, hogyha a sírt egy olyan ember törte fel, akinek a nagyapját 1956 után Kádár felakasztatta?”, Moldova egyértelmű közönnyel ezt felelte: „Nagyon helyesen tette (Kádár)! Hisz az emléktáblán ugye jó sok név szerepel és persze ezek közül egy-két ártatlan is van, de a legtöbbje persze gyilkos volt.” A riporter ezt megvétózva így reagált: ezt nem mondhatja, hiszen Kádár köztudottan maga is gyilkos volt. Moldova így felelt: Maga a gyilkos! Kikérem magamnak, hogy Kádárt gyilkosnak nevezzék.

Mindezt azzal tetőzte meg az író – az akasztások általa vélt jogosságával kapcsolatban –, hogy ez a kijelentése lehet, hogy sokakat vérig sért, de hát őt is zavarja az Árpád-sávos zászló.


Pálfordulás

Moldova György író 1956 októberében gépfegyverrel a vállán harcolt az elnyomó kommunista rezsim ellen. Elmondása szerint saját kezűleg akarta meggyilkolni Kádár Jánost. Később hétkötetes önéletrajzi regényben méltatta a kommunista vezér életét.

Moldova a sírrongálást a szélsőjobbal kokettáló Fidesz által vezérelt közhangulatnak titulálta. Véleménye szerint Orbán Viktor is felelős ezért, mert annak idején összeált Csurka Istvánnal, a MIÉP vezetőjével. Moldova elvtársát, Gyurcsány Ferencet sem kímélte. A miniszterelnök szerinte azért felelős, mert nem vállalta fel nyíltan a kádári örökséget, amikor azt mondta, hogy dönteni kell Kádár és Nagy Imre szellemisége között.

(MNO)

Kapcsolódó:
Botrány: Moldova helyesli Kádár vérengzését!
Olvasó: Moldova halála megengedhető volna
Ami Moldova György slágerkönyvéből és interjúiból kimaradt


Ebben mosdatja a tömeggyilkost