Keresztény-konzervatív rendezvények, egyházi ünnepek gyakori és szemérmetlen szereplője Kiszely István antropológus, aki konzervatóriumot végzett, katolikus teológiát, s biológia-földrajz szakos tanár. A Magyar Néppárt és a KDNP volt országgyűlési képviselőjelöltje, az I. kerület alpolgármestere, Torgyán József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának tudományos tanácsadója.

A pannonhalmi bencés szerzetest 1960-ban szervezte be az egyházi elhárítás: a III/III-1 osztály elődje a II/5-c alosztály, Tüzes János rendőr főhadnagy "Feledi Zsolt" fedőnéven. Titkos megbízottként 18 éven át jelentett példátlan sűrűséggel és aktivitással a bencés rend vezetőiről, társairól, az ELTE-n tanuló ismerőseiről, a titokban működő katolikus ifjúsági csoportokról.

Csak a példa kedvéért néhány név a több száz közül: Legányi Norbert, Olaffson Placid Károly, Pászthory Valter, Lugosfalvy Viktor, Dudich Endre, Békés Gellért, Tornai Brúnó, Domanovics Ábel, Polgár Vilmos, Sümegh Lotár, Jámbor Mike, Bajcsy Lajos, Csizmadia Gerő, Solymosi Szilveszter, Bártfai István, Radnóti Zoltán, Stettner Andrea, Korzenszky Richárd, Tálos Zoltán, Stipsicz István, Dobra Modeszt György, Előd István, Medvigy Mihály, Albert István, Takács Nándor, Forrai Botond, Kövér Lajos, Imrik Sándor, Pulay Csaba és sokan mások, de szerepel a listán a pannonhalmi portás: Vilma néni is!

Kiszely megvetette buzgón hívő társait, szembe fordult rendjével és egyházával, nem ejtett volna könnyeket valamennyi egyházi iskola bezárása esetén sem, mert mint egyik jelentésében írta: "...mindig ugyanazt az államellenes légkört hozzák magukkal az életbe."

A III-as állambiztonsági főcsoportfőnökség egyengette Kiszely életútját, szakmai karrierjét. Szabadon utazott Európában, megfordult Skandináviától Irakig számtalan országban, hol egyedül, hol feleségével Hankó Ildikóval. És itt álljunk meg egy szomorú pillanatra!

Ez a köztudatban keresztény-konzervatív közéleti személyiség, aki 1990 után a kommunizmus áldozataként tetszelgett - miközben 1990-től 1994-ig az MTV Külpolitikai Főszerkesztőségének főmunkatársa is volt -, visszatérően jelentett családi rokonságáról is! (Erről nincs szó Tabajdi Gábor - Ungváry Krisztián: "Elhallgatott múlt" című nemrég megjelent könyvében, s eddig még egyetlen kutató sem publikálta.)

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető dokumentumok szerint Kiszely István jelentett felesége: Hankó Ildikó újságíró édesapjáról: Hankó Aladárról, felesége NSZK-ban élt bátyjáról: ifj. Hankó Aladárról, felesége unokatestvérének: Hankó Líviának a férjéről: Érdi Sándorról, a két ikertestvérről: Hankó Lászlóról és Hankó Sándorról. Feljelenti saját unokatestvérét: dr. Z. Balázsnét is valuta kiajánlásért. És nagyon rossz érzés kézbe venni azt az 1977. május 24-i jelentését Kiszely Istvánnak, amely úgy kezdődik: "Leányom Noémi már több mint két hónapja jár német órára K. Ilonához, aki "...révén újra el tudok jutni Lajoshoz.", t.i.: Bajcsy Lajos megfigyelthez. S jelent Kiszely György orvos professzorról - aki csak távoli rokon vagy még az sem, csak névrokon - és annak leányáról: Kiszely Saroltáról is.

Kiszely István volt állambiztonsági hálózati személy - minősítése: titkos megbízott - 481 jelentése 5 kötetben kb. 1500 oldalon tanulmányozható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

Dr. Ilkei Csaba
tudományos kutató

(Nemzeti Hírháló)