Az előzetes letartóztatás fenntartásának koholt indoka a szökés veszélye (b pont) és a bűnismétlés veszélye (d pont). A körülmények az eddigiekhez képest annyival voltak jobbak, hogy nem kommandósok, hanem a váci börtön őrei kísérték Budaházy Györgyöt.

Balról Gyuri édesanyja, jobbról felesége és kislánya
A zárt tárgyalás elég sokáig tartott, a kint lévő hallgatóság már azt hihette, hogy komolyan fontolóra veszik Király Gábor, Gyuri ügyvédjének az érveit, de sajnos egy újabb előre elkönyvelt ítélet született. Király Gábor megfellebbezte az első fokon ítéletet hozó Fővárosi Bíróság döntését, de az eddigi tapasztalatok alapján a másodfokon eljáró Ítélőtáblától sem sok jót várhatunk.
A 17 gyanúsított közül jelenleg hárman vannak előzetesben, közülük egyedül Gyuri nem volt kint az előzetes letartóztatás elrendelése, vagyis 2009 júniusa óta. A másik két hazafit már elengedték rövid időre, aztán visszavitték őket. Egyikük 2009 április óta, Szaszka meg május óta van előzetes letartóztatásban a Venyige utcai börtönben. Egyikük egy hónapig volt házi őrizetben, majd visszavitték, Szaszka pedig egy hetet kapott a szabad levegőn. Mindketten bizonyították kintlétük alatt, hogy betartják a szabályokat, nem szöktek meg, mégis a szökés veszélyére hivatkoztak pl Szaszkánál az előzetes újbóli elrendelésénél.
A három hazafi helyzete a védekezéshez való joguk szempontjából is aggályos, ugyanis lezárult az iratismertetés, így egy hónap áll a gyanúsítottak rendelkezésére, hogy indítványokat, panaszt és egyéb javaslatokat nyújtsanak be az ügyészségre. Azok számára, akik előzetes letartóztatásban kell áttanulmányozzák a 26 ezer oldalas iratanyagot, a körülmények gyakorlatilag ellehetetlenítik a védekezéshez való alapvető jogukat. A negyven dossziét kitevő iratanyag egy szekrénnyi helyet foglal el egy olyan négyfős zárkában, ahol mindenkinek van 2 négyzetméter mozgástere és egy szekrénykéje.
Mivel több mint egy év eltelte után beengedik a sajtó képviselőit Budaházy Györgyhöz, a Szent Korona Rádió munkatársai is fognak interjút készíteni a hazafival. Kérjük hallgatóinkat, hogy írják meg a Szent Korona Rádió e-mailcímére, hogy milyen kérdéseket tennének fel Budaházy Györgynek.
(Szent Korona Rádió)
Korábban írtuk:
Döntött a mindenkori kormányt kegyesen kiszolgáló Fővárosi Bíróság: Budaházy György előzetes letartóztatását bő két hónappal meghosszabbították.
Az ügyészség a Hunnia Mozgalom vezetőjét tekinti a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg által vállalt bűncselekmények felbujtójának, igaz, ennek alátámasztásául eddig semmilyen komoly bizonyítékot még be nem mutattak.
Terrorcselekmények elkövetésével, robbanóanyaggal való visszaéléssel, emberölés előkészületével, valamint aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják, miközben azok, akik a felsorolt bűncselekményeket nap mint nap ténylegesen elkövetik szabadlábon vannak.
Budaházy több mint egy éve van előzetes letartóztatásban. A múlt heti Célpont című műsorban interjút adott, amelyben azt állította: a vádiratban nincs ellene tárgyi bizonyíték, csak mások terhelő vallomásai miatt tartják fogva. Tegyük hozzá, könnyen elképzelhető, hogy ezeket a terhelő vallomásokat zsarolással szerezte meg az ügyészség.
Összegezve: házi őrizet helyett továbbra is előzetes letartóztatásban marad Magyarország legtisztább szívű hazafija. Ez mindent elmond a jelenlegi állapotokról.
(hírTV nyomán)
Kapcsolódó anyagok: